Писателят Димо Райков чества 60-годишен юбилей

Големият български писател Димо Райков навършва 60 години на 31 юли. За този период авторът е създал богата библиография с лични произведения и е спечелил много верни почитатели. Въпреки че през последните години живее в Париж, всяко негово посещение у нас се превръща в литературно събитие, а поканите за представяния на книги и интервюта с писателя валят.

Димо Райков е един от най-харесваните и четени български автори. Освен в България, той стана много популярен и във френската столица. Г-н Райков поддържа контакт не само с живеещите в Париж българи, но и със световноизвестни писатели като Марк Леви, Фредерик Бегбеде, Бернар Вербер, Стефан Хесел и др., които силно се надяват някой ден да прочетат книгите му на френски език.

Роден е на 31.07.1954 г. в гр. Малко Търново. Завършил е минно училище в Бургас и българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Димо Райков е работил като редактор в редица литературни издания и национални медии, бил е съветник на Комисията по медии и култура в 38-ото Народно събрание на Република България, както и шеф на „Връзки с обществеността“ в Министерството на труда и социалната политика. Член е на Сдружението на българските писатели. Носител е на редица национални награди за белетристика и публицистика. Превеждан е в чужбина. Автор е на книгите: „Стълба от камък“, разкази, 1983; „Жребият“, повест, 1987; „Мигът на невестулката“, разкази, 1989, „Писма до мъртвия брат“, роман, 1993; „Пансионът“, роман, 1995.

Преди установяването си в Париж, Димо Райков поделя времето си между София и столицата на Франция, творчески плод на което е триптихът за Града на светлината. Той обхваща популярните му книги: „Париж, моят Париж…“ (2006 г.), претърпяла три издания; „BG емигрант в Париж“ (2008 г.) и „55 тайни на Париж“ (2009 г.). През 2008 г. издава „Писма до мъртвия брат. Пансионът. Два романа, благословени от Ванга“. Вече живеещ в Париж, писателят издаде и сборника с разкази „Кестени от Париж“ (2011 г.). Романът му „Реката на смъртта“ (2012 г.) провокира усещането ни за памет – нещо, което толкова ни е нужно днес. През април тази година излезе и последната издадена до момента книга на Димо Райков – „Диагноза: Българин в чужбина“, като премиерите й се радваха на голям интерес.

Писма до мъртвия брат“ и „Пансионът“ се намират в 12 от световноизвестните библиотеки. Димо Райков живее и твори в Париж.

Отзиви за книгите на автора

Уважаеми господин Райков,
Държа да Ви изкажа искрените си поздравления и благодарности за прекрасната книга, посветена на Париж, която е своеобразен пътеводител за всички, които обичат и желаят да посетят красивата френска столица.
С увереност и надежда да се видим отново по сходен приятен повод, Ви моля да приемете, господин Райков, израза на моята отлична почит.
Етиен дьо Понсен, посланик на Република Франция,
по повод книгата „55 тайни на Париж“

Приятелю, пожелавам ти красива творческа свобода. Благодаря ти за посрещането в твоята страна. Надявам се един ден да чета книгите ти на френски език. Нека моята симпатия да бъде за теб, писателю!
Бестселъровият автор Марк Леви към Димо Райков

Като чета книгите на Димо Райков, у мен се затвърждава убеждението, че съдбата, историята си избира своите „съгледвачи“ и летописци. По всичко изглежда, че Димо Райков е от тях. Той сам определя мисията си като благородна и благодарна. И което е по-важно – той има съзнанието за мисия.
Литературният критик Константин Еленков

Книгата е и занимателна, и социално изобличителна. Една жива, истинна книга, чрез която Димо Райков се завръща в българската словесност.
Литературният критик Катя Зографова за „Париж, моят Париж…“

Новата книга на Димо Райков „Кестени от Париж“ е от онези, които не оставят никого безразличен: те покоряват, разплакват и шокират с величието и падението на своите герои. Това са българи, емигрирали в Париж, част от които са запазили човечността си, а други са допуснали себелюбието да превърне сърцето им в буца лед.
Людмила Габровска, в. „Монитор“

Имах късмета да си купя книгата на г-н Райков от Панаира на книгата в НДК и я прочетох за нула време – удоволствието е несравнимо. Има неща, които разтърсват. Ще си взема и останалите книги от този интересен писател – такива текстове трябва да бъдат прочетени от колкото се може повече българи.
Отзив на читател за книгата „55 тайни на Париж“

Диагноза: Българин в чужбина“: вчера я получих, снощи я прочетох на един дъх! Искрена, изстрадана, пълна с болка и обич книга! Горещо благодаря на Димо Райков за споделените истории, разказани майсторски, но и с толкова чувство! Съпреживявам като българка и емигрант…
Отзив на читател за най-новата книга на писателя

Сподели в: