Писателят Димо Райков пристига в България за премиерата на новата си книга „Кестени от Париж“

Тези разкази вопли са моят пореден опит да надникна там, в бездната на парижкото метро, там, в подземията на оня, другия Париж, където спят, трудят се, дишат, пеят и… плачат те, моите герои, далеч от дом и родина…
„Кестени от Париж” е книга за болката, за усещането за милосърдие, за умението да се докоснеш до чуждата мъка и радост.
Това е книга за Париж, но и книгa за България. Това е болка за Париж, но и болка за България, това е мечта за Париж, но и мечта за България.
Мечта за оная другата България, България на солидарността и на простата човешка радост, че живееш, дишаш, че се радваш на късчето живот, дарено ти от Бога, и то не сам, а в общност от съмишленици – хора с чувствителност и усещане за състрадание към ближния. Да, за оная другата България, която, дай боже, някога да я усетим наяве, а не само във въображението и в лепкавите си сънища… На емигрантите в чужбина и на емигрантите в родината си…

Писателят Димо Райков пристига в България за премиерата на новата си книга „Кестени от Париж“.

Той ще се срещне с многобройните си почитатели в градовете:
• Стара Загора – 14 април, книжарница „Хермес“ – 18 часа
• Пловдив – 15 април, книжарница „Хермес“ – Централ – 18 часа
• София – 19 април, книжарница „Хеликон“ – България – 18, 30 часа

Премиерата на „Кестени от Париж“ е част от националната кампания „Походът на книгите“, в която се включват ИК „Хермес“ и книжарници „Хермес“.

Сборникът с разкази “Кестени от Париж“ е четвъртата книга от „парижкия проект“ на Димо Райков. В нея, както и в „Париж, моят Париж…“, „BG емигрант в Париж“ и „55 тайни на Париж“ , темата за града на светлината намира своята блестяща художествена реализация. Тази светлина се усеща и в сърцата на българите, живеещи във френската столица, сред които са и героите в новата книга на Димо Райков. Хора с различни съдби, възможности, и възгледи за живота, обединени от една любов – любовта към двете им родини.

За автора:

Димо Райков:

„Аз почувствах Париж и в резултат на това мое чувство се родиха книгите ми…“

Димо Райков е един от най-интересните съвременни български писатели. Роден на 31 юли 1954 г. в
Малко Търново, той извървява дългия път до френската столица , за да потвърди думите на американския президент Томас Джеферсън: „Всеки човек има две родини – своята и Франция!“.
През последните години Димо Райков поделя времето си между София и Париж, творчески плод на което е уникалният му „парижки проект”.
„Париж е в сърцето ми от дете”, казва Димо Райков и го доказва в книгите си. 

Наричат Париж града на любовта, модата, културата и историята. И сигурно има нещо вярно в това. Поне в част от определенията, с които са белязали френската столица. Не един романтик, мечтател или влюбен се е пренасял отвъд ежедневието с желанието да задиша парижкия въздух. Поне насън, а защо не и в действителност.
Нито едно сравнение, нито една история или филм обаче не са в състояние да разкрият истинския облик на Париж. Този град трябва да се почувства. „Аз почувствах Париж и в резултат на това мое чувство се родиха книгите ми „Париж, моят Париж…“, „BG емигрант в Париж“, „55 тайни на Париж“ и „Кестени от Париж“, споделя Димо Райков.
Ето какво още пише авторът по повод любовта си към града на свободата, светлината и красотата: „…моя милост – един източноевропейски писател, живял почти тридесет и пет години зад желязната завеса на Берлинската стена – се обяснява в любов на един град… Париж – това е най-любимият човек, който всеки от нас, дошъл на този грешен свят, носи в душата и сърцето си като символ на свободата, красотата и радостта от живота“.
Темата за Париж намира своята художествена реализация още в първата книга на Димо Райков, разкриваща нестихващия му интерес към френската столица. В „Париж, моят Париж…“, издадена през 2006 г. от ИК „Хермес“ и преиздадена многократно поради големия читателски интерес, десетки парижани и български емигранти на различна възраст, с различни професии и социален статус разказват за себе си и за града, видян през техните очи. Така щрих по щрих те изграждат не само образа на Париж, но и на френското общество с неговия бит, култура, изкуство, морални и философски принципи. „Париж, моят Париж..”е книга за ония, които не са ходили никога в Париж, и за ония, които искат да го видят още веднъж. В нея парижани и българи разказват за себе си и за Града на светлината и свободата. По думите на автора това е книгата, превърнала се в крайъгълен камък в творчеството му – „С всяка своя клетка усетих, че това е творбата, към която съм вървял цял живот.”
„BG емигрант в Париж“ – продължението на „Париж, моят Париж”, е книга-изповед на оная част от българския народ, която в един момент от своето битие е имала куража да каже: „Стига!“ на всичко онова, което е ставало и става в родината. В нея акцентът е поставен не върху Париж на
архитектурните и културни забележителности, на светлината и разкоша, а върху оня другия Париж – на обикновената българска емиграция. Героите в тази книга са ярки личности с интересна съдба. Те са подбрани от многото българи, с които авторът е общувал по време на престоя си в Париж.
През май и юни 2008 година Димо Райков осъществи един уникален маратон с автограф из цяла България. С подкрепата на ИК „Хермес” и Френския културен институт авторът се срещна със своите читатели в градовете София, Варна, Пловдив, Благоевград, Бургас. Навсякъде залите бяха пълни.

На представянията на двете „парижки книги” присъстваха и много млади хора. Маратонът с автограф продължи и в Париж. Там авторът се срещна със своите най-големи фенове, сред които бяха и много от героите на книгите му.
Огромният интерес към „Маратона с автограф” е и една от причините „парижкия проект“ да бъде продължен с веселия и практичен „пътеводител” – „55 тайни на Париж”.
От 2010 година Димо Райков живее постоянно в Париж със семейството си. Това, което го връща в България, е любовта към родината, приятелите и многобройните му почитатели. След броени дни всички фенове на Париж и хубавите книги могат да се срещнат с г-н Райков на премиерата на „Кестени от Париж“ в София, Пловдив и Стара Загора.

ИК "Хермес"

Корична цена: 9,95 лева

Още от този автор на Kafene.bg:

"Писма до мъртвия брат" и "Пансионът" от Димо Райков – два романа за времето преди промените през 1989

Димо Райков представи книгата си "BG емигрант в Париж"

Сподели в: