Писателят Владимир Зарев тръгва на Национално литературно турне

От 18 ноември, вторник, в София започва Националното литературно турне на писателя Владимир Зарев под мотото "25 години преход в огледалото на „Разруха“ и „Светове“. Организатор е Издателска къща "Хермес". Вижте програмата по дати и градове:

• София – 18 ноември /вторник/, 18,00 ч.
Книжарница „Ciela“ – Ректората

• Русе – 19 ноември /сряда/, 17,30 ч.
Регионална библиотека „Любен Каравелов“

• Разград – 20 ноември /четвъртък/, 17,30 ч.
Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“

• Велико Търново – 21 ноември /петък/, 17,00 ч.
Регионална библиотека „П. Р. Славейков“

• Пловдив – 22 ноември /събота/, 17,00 ч.
Книжарница „Хермес“ – Централ

Владимир Зарев е един от най-ярките съвременни български писатели, чиито книги неизменно се превръщат в бестселъри. Роден е на 5.10.1947 г. в гр. София. Син е на известния литературен историк и критик акад. Пантелей Зарев. Завършва българска филология в Софийския университет. Понастоящем е главен редактор на най-престижното списание за българска и преводна литература и изкуство – „Съвременник“. Още от самата си поява изданието се опитва да следи световните литературни течения в дълбочина и да вади на показ най-интересното и значимото от тях.

Владимир Зарев е автор на 16 книги. Негови творби са превеждани в Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция. Романите „Хрътката“ и „Хрътката срещу Хрътката“ излизат в бившия Съветски съюз в 200 000 тираж, а „Денят на нетърпението“ е отпечатан в сп. „Роман газета“ в 1 300 000 тираж.

Трилогията на Владимир Зарев „Битието“ се радва на огромна популярност в България. С изключително майсторство писателят обрисува историческите събития от началото на миналия век. Той преплита личните светове и истории на един род със съдбовните и мъчителни обрати в историята на България. Героите на Зарев ни помагат да осъзнаем кои сме, какъв е националният ни характер и какво сме взели от предците си. През 2013 г. ТВ7 излъчи сериала по мотиви от трилогията „Дървото на живота“.

„Битието“ печели огромни симпатии и в Германия и Австрия. Зарев намира признание в най-престижните немскоезични вестници „Ди Пресе“, „Дер Щандарт“, „Тагес Анцайгер“, „Нойе Цюрхер Цайтунг“.

През 2014 г. ИК „Хермес“ има удоволствието да преиздаде два емблематични за Зарев романа: „Светове“ – една завладяваща история по действителен случай, и „Разруха“ – бестселър с впечатляващите 10 издания. Тази година се навършиха 25 години от началото на българския преход. През този период се появиха редица книги, опитващи се да обрисуват политическите промени и преустройството на страната ни. Но нито един не го направи с точността на тези два романа.

„Разруха“ е роман за събитията, сполетели България след 1989 година. Засегнати са темите за упадъка на политическата класа и продажността на институциите. В центъра на романа стои човекът, разпокъсан между властта, достойнството и любовта. По-рано, през 2006 г., романът „Разруха“ на Владимир Зарев е преведен в Германия и издаден от „Кипенхойер и Вич“, и по мнение на радио „Дойче Веле“ е най-успешната българска книга, излизала някога на немски език. Във „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ „Разруха“ е наречен „романът на промяната в цяла Източна Европа“, а авторът – „българският Балзак“.

През пролетта на 2014 г. сценарият за игрален филм по романа „Разруха“ печели финансиране от Националния филмов център и през есента започват снимки на игралния филм със същото заглавие с режисьор Петър Попзлатев.

„Светове“ е роман, написан по действителна история. Това е един разказ за чужденец, воден от месиански пориви и принуден да се сблъска с абсурдите и хаоса на една прохождаща демокрация, с корупцията и агресията на политическата класа. Но това е и роман за любовта, за съдбата, за привличането и отблъскването на два чужди и същевременно толкова единосъщи свята.
Романите на Владимир Зарев „Разруха“ и „Светове“ са истинско огледало на българските нрави през последните 25 години, на деградацията на личността, опиянена от звука на капитала. Заедно с това авторът пише за любовта, за житейските премеждия, за възходите и паденията, пред които се изправят хората. С изключително майсторство успява да пресъздаде необикновени истории, с които истински да развълнува читателите си. Любов, омраза, висок морал и низки страсти – всичко това откриваме в творчеството на големия писател Владимир Зарев.

Прочетете още:
Владимир Зарев за "Хрътката", престъплението и свободата – интервю
Видео с Владимир Зарев за свободата като отговорност

Сподели в: