Писателски съвети от Елена Алексиева

На 14 юни 2016 г. в литературен клуб "Перото" в НДК се състоя лекция по творческо писане с Елена Алексиева на тема "За писането и книгите".

Лекцията е част от созополския семинар за писатели, оргазииран традиционно от фондация "Елизабет Костова". За неуспелите да дойдат в Созопол, част от акцентите на семинара бяха представени в София, в рамките на осмото годишно издание на програмата "Столица Литература".

За читателите на Kafene.bg представям някои моменти от писателските съвети на Елена Алексиева под формата на въпроси от публиката:

Не трябва да преживяваш твърде тежко, че щастието не идва при теб – ако не си четен, признат и известен като писател.

Процесът на редакция включва два етапа:
1. Саморедакция
2. Работа с професионален редактор, не езиков и преди коректора.
Професионалният редактор прави задълбочена структурна редакция. Авторът не може да я направи, защото е вътре в текста, няма как да застане и да погледне на текста с външен поглед.

Пазете се от три капана, в които може да се хванете:
1. Авторът знае най-добре.
2. Произведението е такова, каквото се е родило.
3. Никой да не пипа с мръсните си пръсти в него.

Редакцията е добра за произведението.

Кой определя коя литература е добра, качествена?
Аз вярвам на себе си. Добре е всеки читател да вярва на себе си. Външни институции като критика и реклама ще привлекат интереса ни, ще отидем и ще купим дадена книга. Но след това нека вярваме на себе си. Много искам да се научим, когато говорим помежду си или когато ни попитат какво мислим за дадена книга, да кажем: "Този роман не ми хареса". Нямаме право да кажем, че този роман не е хубав, защото рискът да сгрешим е много голям.

Откъде идва вдъхновението? (любим въпрос на всички интервюта с писатели/поети)
За щастие никога не съм писала с краен срок. Сама си поставям срокове. Вдъхновението в прозата върши минимална работа или почти никаква, докато в поезията тя е много важна. Писането на проза е най-прозаичната работа. Сядаш, пишеш, циклиш, защото не можеш да поддържаш постоянна степен на вдъхновение.

Как излизате от "зациклянето"?
При всеки писател е различно, но винаги се стига до тези моменти, те на никого не са спестени. Търсете причината за "зациклянето". Бъдете търпеливи. Рано и ли късно причината става ясна и разбирате какво да направите. Никой освен вас няма да ви даде смислен съвет как да се справите.
 
Действие, описание, диалог – как да ги редуваме?
Няма рецепта. Вместо като аптекар да дозирате, остеве писането да ви води. Ако решите, че нещо не ви достига или че сте прекалили с нещо, редактирайте – всичко е лесно поправимо. Не можете да контролирате всичко. Вярвайте повече на ирационалното в писането, отколкото на рационалното. Тогава писането ще ви доставя удоволствие. "Отпуснете контрола!" – най-лесният съвет, който най-трудно се постига.

Прочетете още:
Интервю с Елена Алкесиева за "Нобелистът", 2012 г.:
Елена Алексиева: Обичам когато книгата и корицата образуват едно цяло

Писателски съвети от Джош Уайл

Сподели в: