Пирати по Темза, изчезвания и кървави убийства – новата загадка пред брат Ателстан

"Кървава светлина" от Пол Дохърти (издателство "Еднорог") е поредната книга от поредицата сревновековни криминални мистерии, които брат Ателстан успешно разрешава.

* * *

Тежки времена са настанали за Англия в края на XIV век – френски пиратски кораби непрестанно нападат южните ѝ брегове и застрашават дори Лондон. Флотилия английски бойни кораби е на котва в Темза, за да отблъсква нападенията.

От един от тях, “Светата светлина Божия”, първият помощник на капитана и двама моряци изчезват безследно. Капитанът на кораба е издъхнал по време на последното плаване, заможният му приятел сър Хенри Оспринг е жестоко убит в една кръчма. Веселякът сър Джон Кранстън и секретарят му брат Ателстан трябва да решат загадките, които се трупат една след друга около злополучния кораб. Разследванията им разкриват отдавнашни скандали, държавна измяна и кървава мъст.

Още книги от Пол Дохърти, от издателство "Еднорог": "Божият гняв", "Смърт в манастира", "Песента на тъмния ангел", "Домът на черния убиец".

Пол Дохърти, утвърдил се като доайен на историческия криминален роман, завършва история в Оксфорд и защитава докторат върху епохата на крал Едуард II. Работата като училищен директор не пречи на изключителната му продуктивност – поредиците криминални романи, пропити с атмосферата на отминали времена, са изключително популярни, обичани и търсени от любителите на исторически мистерии.

Сподели в: