Пинкас Цукерман – за първи път в България като диригент

Пинкас Цукерман за първи път ще излезе на сцена в България като диригент. В концерта с Оркестъра на Класик ФМ радио на 15 февруари от 19.30 ч. в зала "България" участва и съпругата му – Аманда Форсайт.

Легендата на американската класическа музика – Пинкас Цукерман гостува  отново в България в концерт от цикъла „Музиката на Америка“, представен от „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. На 15 февруари публиката ще го чуе като солист и диригент със забележителния цигулков концерт на Бетовен.

В програмата ще участва и виолончелистката Аманда Форсайт, съпруга и професионален партньор на Цукерман, която ще изпълни три пиеси за виолончело и оркестър от Макс Брух. Това ще бъде поредното предизвикателство за първокласните музиканти от Оркестъра на Класик ФМ радио, които преди няколко дни вдигнаха на крака публиката в зала „България“ с великолепното си изпълнение заедно с друг световно-известен цигулар – Вадим Глузман. Оркестърът на Класик ФМ е свирил с Цукерман през 2006 г. в зала 1 на НДК, но сега ще има възможност да работи с него и като диригент за цялостното изграждане на програмата.  През 2008 г. Пинкас Цукерман гостува в България и със своя камерен ансамбъл Zukerman Chamber Players. Тогава, поради технически проблеми с полетите, музикантите пътуваха със специален чартърен самолет и пристигнаха в концертната зала направо от летището.

Умението да се съчетаят функциите на солист и диригент е рядко срещано качество сред съвременните музиканти. То се постига от единици изпълнители, които са събрали богат опит най-напред като солисти, и в последствие са започнали да се занимават и с дирижиране. Подобна симбиоза на опит и талант да се ръководи целия оркестър само със солово изпълнение, показаха пред българската публика и други именити цигулари като Наджъл Кенеди,  Шломо Минц, както и българските музиканти Светлин Русев, Васко Василев, Веско Пантелеев – Ешкенази.

Билетите
за концерта на Пинкас Цукерман се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време от понеделник до петък:  9:30-13:30 и 15:00-19:00 ч. Online продажба – на TICKETSBG.com

За Пинкас Цукерман

Вече над четири десетилетия Пинкас Цукерман е истински феномен в света на музиката. Неговият музикален гений, удивителна техника и непоклатими артистични стандарти възхищават критиците и публиката. Еднакво уважаван като цигулар, виолист, диригент, педагог и камерен музикант, личността на Пинкас Цукерман блести ярко в света на съвременната класическа музика. 
Роден в Тел Авив през 1948 година, Пинкас Цукерман  заминава през 1962 г. за САЩ, където  следва в Джулиард Скул. През 1963 г. е дебютният му концерт в Ню Йорк.   На конкурса „Левънтрит“ през 1967 г. печели първа награда. Две години по-късно осъществява първите си записи – на Концерт за цигулка от Чайковски с Лондонския симфоничен оркестър под диригентството на Антал Дорати и на цигулковия концерт от Менделсон с Нюйоркската филхармония и Ленард Бърнстейн на диригентския пулт. Обширната дискография на Пинкас Цукерман съдържа днес над 100 заглавия и му е донесла 21 номинации и 2 награди “Грами”.
Цукерман е отличен с престижната награда Медал за изкуства (връчена от президента Р. Рейгън) и награда за артистични постижения „Исак Щерн“.
През последното десетилетие, Пинкас Цукерман се изявява много активно като диригент. Програмата му за сезон 2013-2014 включва над 100 концерта в целия свят –  в Северна Америка, Европа, Азия и Австралия. Това е 15-ият му сезон като музикален директор на Националния център за изкуства в Отава. С този състав той  осъществи турне в Китай през миналата есен. В петия си сезон като главен гост-диригент на Кралската филхармония в Лондон, Пинкас Цукерман води ансамбъла за концерти в Испания, Русия и Великобритания, както и на национално турне в САЩ.
Пинкас Цукерман свири на цигулка Гуарнери дел Джезу „Душкин“  от 1742 г. 

За Аманда Форсайт

Носителката на наградата “Джуно” Аманда Форсайт е считана за една от най-динамичните изпълнителки на виолончело в Северна Америка. Емоционалното богатство на нейния тон, забележителната техника и нейната изключителна музикалност възхищават както публиката, така и критиците.
Родена в Южна Африка,  Аманда Форсайт израства в Канада и започва да свири на чело на тригодишна възраст. Тя става възпитаничка на Уилям Плийт в Лондон, а по-късно учи при Харви Шапиро в “Джулиард скул” в Ню Йорк и при Лин Харел в Лос Анджелис. След два сезона в симфоничния оркестър на Торонто тя става най-младият солист, избиран някога от филхармоничния оркестър на Калгари, където остава шест години. През 1999 г. Аманда Форсайт става водач на виолончеловата група в Оркестъра на Националния център по изкуствата в Отава, където всеки сезон се представя и като солист.
През януари 2014 г. Аманда Форсайт е била водещ солист за осем концерта в САЩ с Кралската филхармония, Лондон, а през март т.г. тя ще я направи своя дебют в Карнеги хол, Ню Йорк с Израелската филхармония. Челистката концертира често със състави като Симфоничния оркестър на Френското национално радио, оркестър „Гулбенкян“ в Лисабон, Английски камерен оркестър  и оркестрите на Ванкувър, Калгари и Монреал. Тя прави своя дебют в залата на Московската консерватория през 2009 г., а две години по-късно отново концертира в Русия – в Москва и Санкт Петербург с ансамбъл „Московски виртуози“. През 2012 г. и 2013 г. изнася концерти с оркестъра на  Мариинския театър в Санкт Петербург под диригентството на Валери Гергиев.
Аманда Форсайт свири на рядък инструмент от 1699 година, изработен от италианския майстор Карло Джузепе Тесторе.

За „Кантус Фирмус“
„Кантус Фирмус” АД е водеща българска музикална агенция, която се занимава с организиране на концерти и концертни пътувания. Тя съществува от 1995 година, първоначално като част от Класик ФМ радио. Агенцията е създател и организатор на голям брой концертни изяви на български и гостуващи артисти и състави, сред които са Джошуа Бел, Найджъл Кенеди, Мидори, Максим Венгеров, Ричард Клайдерман, Генадий Рождественски, Пинкас Цукерман и много други.

Сподели в: