"Пим-Пам" стана на 30 години

Детската музикална студия "Пим-Пам" навършва 30 години. Малките певци и нейният създател, композиторът Борис Карадимчев, ще отпразнуват своя юбилей на 29 ноември в предаването „В неделя с…”, което ще бъде излъчено на 3 януари 2010 г. по БНТ.

В Зала 2 на НДК, където ще тече купонът, ще се съберат не само настоящите певци, но и много от техните каки и батковци, лели и чичовци, майки, бащи – накратко, всички вече „пенсионирани” пимпамчета, чието детство е преминало с песните на „Пим-Пам”. Звезди от величината на Васил Найденов, Тодор Колев, Орлин Павлов и Ути Бъчваров ще се присъединят към пеещите „Честит рожден ден” и ще се наредят за парче от празничната торта.

Специален гост на водещия на предаването „В неделя с…” Димитър Цонев ще бъде композиторът Борис Карадимчев, който наред с филмовата, театрална и симфонична музика, продължава да общува с детето в себе си и вече три десетилетия създава и любими детски песни. Заедно с него и с „Пим-Пам” ще си припомним някои от незабравимите български песни, запечатали се в сърцата на няколко поколения и вечни хитове на детския състав – „Бяла тишина”, „Робинзон Крузо”, „Да бъдем различни”, „Има светлина” и др.

Първият български космонавт Георги Иванов също ще бъде сред гостите на юбилея, тъй като неговото име е свързано с малко познатата и любопитна история за измислянето на името на „Пим-Пам”.

Канят се всички настоящи, бивши и бъдещи пимпамчета да дойдат в зала 2 на НДК на 29 ноевмри в 11 ч., за да се включат в празненството.

Повече за „Пим-Пам”

Вече 30 години „Пим-Пам” популяризира естествената, неповторимата, очарователната детска интерпретация на песни в различни стилове и жанрове. Децата в състава са на възраст от 4 до 14 години. Изкуството на „Пим-Пам” съчетава музика, танц и театър. И усмивки, естествено. И радост от музиката!

Голямата популярност на „Пим-Пам” се дължи на многобройните концерти в България и в чужбина, на предаванията по български телевизионни канали и радиостанции и на записите на наши изпълнения. „Пим-Пам” е изнасял концерти в цяла България, както и в Швеция, Германия, Дания, Унгария, Румъния, Турция, Италия, Франция, Словакия, САЩ и Пуерто Рико.

Сред колегите, с които „Пим-Пам” дели сцена са Софийската филхармония, ансамбъл "Оркестрал", "Софийски солисти", с прочути български поп и джаз изпълнители, сред които Васил Найденов, Тодор Колев, Михаил Белчев, Кръстьо Лафазанов, Димо от „P.I.F.”, Стоян Михалев, Ваня Костова, Орлин Павлов и др. С еднакво майсторство децата от „Пим-Пам” пеят детски песни, хитове от световната поп- и рок- музика, съвременни преработки на български фолклор и версии на творби на големите композитори от барока до наши дни. Централно място в репертоара на „Пим-Пам” заемат песните на Борис Карадимчев – композиторът, диригентът и основателят на детската музикална студия. Неговото творчество включва не само песните от техния репертоар, част от които са в учебниците по музика на българските деца. Той е автор и на едни от най-популярните български хитове, на музика за игрални и анимационни филми, за камерен и симфоничен оркестър. За музикалното обучение на „Пим-Пам” се грижи вокалният педагог Ирена Христова. 

Песните на Пим-Пам можете да чуете в дисковете „Робинзон Крузо”, „Да бъдем различни”, „Златните хитове на XX-ти век”, „Бона сера, синьорина” и "Коледни песни и молитви".

Сподели в: