"Пикасо и танцът" представя Дом на киното

Филм, обединяващ два едноактни балета по постановка на Парижката опера със сценография и костюми на Пабло Пикасо е екранизацията " Пикасо и танцът". Филмът може да се види в Дом на киното на 2 и 3 февруари от 19. 00 часа. Прожекциите са част от програмата по повод изложбата на великия испански артист в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София.

 

"Пикасо и танцът" (1994) включва "Синият влак" по музика на Дариус Мийо, сценарий на Жан Кокто и хореография на Бронислава Нижинска, рисунка на завесата – Пабло Пикасо, костюми – Габриел (Коко) Шанел.
Вторият балет е " Тривърхата шапка" от Мануел де Файя с хореография Леонид Масин, сценография, костюми и завеса- Пабло Пикасо, Кадер Беларби и Франсоаз Легре.

Постановката на двата балета е на Ивон Жеро, диригент на Orchestre des Concerts LAmoureux е Дейвид Колман. По време на прожекцията ще бъде показан и 15- минутен филм " Историята на един брак", проследяващ обвързването на Пикасо с балета.

В периода между 1917г. и 1962г. Пабло Пикасо участва в създаването на сценографията на девет балета, някои от които са: "Парад", "Пулчинела", "Следобедът на един фавн" – съвместно с творци като Жан Кокто, Ерик Сати, Игор Стравински, Клод Дебюси, Леонид Масин и Вацлав Нижински.

Сподели в: