"Пиеса за теб" – космическа приказка на сцена от Ани Васева

„Пиеса за теб” е авторски спектакъл на Ани Васева, която отново избра един от най-талантливите родни театрали Леонид Йовчев, за да изиграе космическа принцеса. Изпълнението на Леонид Йовчев е изключително. Зловещо момиченце, въплъщение на уюта, извънземно, чудовище, първична материя – всичките нюанси на присъствието му са създадени с абсолютна точност и едновременно с това са на ръба на физическите възможности.

Постоянното сътрудничество между Ани Васева и Леонид Йовчев, в рамките на METHEOR и заедно с останалите членове на групата, формира една успешно разработена нова театрална форма, постигната чрез специфична техника – актьорска, гласова, текстуална.  Чрез този собствен театрален език „Пиеса за теб” създава уникален свят на извънредни същества, които живеят едновременно в уютния свят на миналото и сред безбрежния космос.

Ани Васева е театрален автор и режисьор. Тя е принадлежaща към новото поколение в българското сценично изкуство, което е космополитно, независимо от граници, универсално. Такива са й нейните спектакли. Между най-познатите й спектакли са "Пиеса за умиране" (2010), "Франкенщайн" (2011), „Всичкоядецът” (2012), "Фаетон: изверги" (2013).

ПИЕСА ЗА ТЕБ е спектакъл за неразличимата точка, където бъдещето се превръща в минало, очакването – в спомен, детството – в напреднала възраст, новото начало – в повторение. Отвъд мъгливия хоризонт на меланхолията се формира нов свят.  Свят, в който космосът тепърва се създава и едновременно с това избухва в зрелищен финален взрив. В тази временна вселена възрастта, полът, личната биографията и споменът са двузначни, разтегливи и изменчиви понятия. Там всичко се движи между най-конкретното и най-абстрактното.

„Пиеса за теб” е красива и грандиозна, така, както са само пиесите на Ани Васева. Несравнимо различна от всичко, което се случва в българския театър, работата й дори не бива да бъде причислявана към него. В процеса на тази работа Ани Васева изработва други форми, други техники, собствени жанрове. А това изисква нов начин на гледане и напълно различен начин на възприемане.
                                                                                   Моника Вакарелова, Литературен вестник

Текст, режисура, и костюми: Ани Васева
С: Леонид Йовчев  и Христо Ушев
Графичен дизайн: Мира Тишева
Фотография: Борис Делчев

Спектакълът е осъществен от METHEOR с подкрепата на Френски Институт в България.
Цена на билета : 10 лв. Каса : Френски институт в България

Сподели в: