Пиесата „Съзвездия“ представя играта като най-мощна форма на живеене

ПИЕСАТА “СЪЗВЕЗДИЯ” БЛЕСТИ ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА БЪЛГАРСКА СЦЕНА

На 10 и 15 април, от 19:30 в Център за култура и дебат „Червената къща“ е премиерата на „Съзвездия“ – ударна пиеса, носител на наградата Evening Standard Theatre Award за 2012 за най-добра драматургия. Докато през лятото на 2017 двамата актьори участват в интензивни летни курсове в едни от най-престижните театрални институти – той в RADA – Royal Academy of Dramatic Arts, Лондон, тя в  LAMDA – London Academy ot Music and Dramatic Arts – откриват този текст, който ги провокира достатъчно, за да закупят правата за него и да го преведат. Режисьорът е неслучаен – Йордан Славейков.

„Съзвездия“ на британеца Ник Пейн е пиеса за свободната воля, приятелството, любовта и квантовата теория за Вселената. За огромната роля, която шансовете играят в нашия живот. Любовта може да е щастлива случайност, но тя е дълбоко прочувствена. Можем да проектираме собствения си път, избирайки измежду множество възможности.

В една паралелна Вселена безгрижният пчелар Роланд среща Мариан, която работи в Университета Съсекс в областта на квантовата космология. Те се запознават на барбекю и започват връзка. За разлика от много драматични разкази, които са изградени върху движението и усещането за прогрес, “Съзвездия“ е изградена върху повторението. Тъй като двамата герои се срещат в последователност от повтарящи се като част от пъзел сцени.

Режисьорът Йордан Славейков показва многократно различни сцени, съзвездие от повтарящи се различни разкази, в които Роланд и Мариан изживяват още веднъж живота си заедно, и много пъти живот, който не са имали.

„Съзвездия“ е пиеса за три велики сили, в която двамата главни герои измислят игри на ума и така конструират свят, в който да изживеят цяла вселена от животи. И да надживеят не просто самия живот. А да надживеят Смъртта. В това надбягване не само с тях самите, а и с времето, Играта изкристализира като най-мощната форма на живеене. След Любовта.

Представлението е част от серията „Дебюти на границата“. Текстът се поставя за първи път в България и е първата независима продукция на новосъздаденото Театрално сдружение „Хелиотроп“.

Автор: Ник Пейн
Превод: Лина Цветанова и Васил Михайлов
Постановка: Йордан Славейков
Сценография и костюми: Юлияна Войкова-Найман
Музика: Калин Николов
Пластика: Ана Митева
Участват: Невена Николова, Васил Михайлов.

Фотограф: Ивелина Чолакова

Резервации: можете да резервирате място на тел. 02/988 8188, 0885 828 532 и e-mail office@redhouse-sofia.org. Резервациите важат до 15 минути преди началото на събитието.

Сподели в: