Пиесата "Сватба" с актьори от НБУ гостува на Сатиричния театър

Постановката "Сватба" с автор Елиас Канети, която се играе в Театралния департамент на Нов български университет, ще гостува на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Пиесата се поставя от актрисата Снежина Петрова, която влиза в ролята на режисьор.

Елиас Канети пише пиесата „Сватба” на 27 години. Още тогава счита, че „от всички възможности на човека да направи изводи за себе си най-малко лъжлива е драмата”. И още: „Истината трябва да удря като гръм. Иначе би била безполезна.” Безапелационни в своята категоричност формули на млад автор, наясно с това какво приема в света и какво отрича.

Много млади са и участниците в постановката на Снежина Петрова – студентите от Театралния департамент на Нов Български Университет. Скрити зад рафинирано отегчение, оплетени в привидно пасивна игра на съблазняване техните персонажи в „Сватба” обитават суров свят без илюзии, радости и искрена нежност. Свят на ръба на безсрамно заявените нагони за притежание на неща и хора. Свят, кичозно претрупан като картина на Жил и Пиер, в който е сякаш напълно нормално Тъщата да съблазни младичкия си зет, а Младоженката с хладен цинизъм да сводничи на стария си любовник – „добрия семеен доктор”. Свят, пластмасово бутафорен, тъжно самоизяждащ се, ялов…

Първата премиера на „Сватба” в България е на 1 март 1987г. Постановката е на Маргарита Младенова в Сатиричния театър. Пиесата е поставена и от Любомир Дековски през 1992 г. в ДТ „Сава Огнянов” – Русе.

Действащи лица в пиесата:

Тут, учител – Асен Кукушев
Лени, негова съпруга – Марта Каменова
Тони Гилц, внучка на собственичката на сградата – Ева

Демирева
Макс, бизнесмен – Александър Митов
Анита, приятелка на булката – Даниела Ганчева
Петер, неин годеник – Веселин Дулев
Михел, младоженецът – Асен Кукушев
Криста, булката –  Марта Каменова
Зегенрайх, баща на булката – Станислав Пеев
Йохана, майка на булката – Илина Перянова
Марихен, сестра на булката – Юлиана Миланова
Доктор Бок, приятел на семейството – Асен Стоев
Розиг, приятел на Зегенрайх – Йосиф Подолски

Премиерата на"Сватба" в Сатиричния театър ще се състои на 17 май (неделя) 2009г. от 19.00 часа в зала "Методи Андонов".

Сподели в: