„Пиано Екстраваганца” – фестивалът, посветен на малко познатите шедьоври в класическата музика

Пианистът Людмил Ангелов, основател и артистичен директор на фестивала Piano Extravaganza, e роден във Варна и завършва Държавната музикална академия “Панчо Владигеров” в София. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и феноменалният пианист и педагог Константин Станкович.
Людмил Ангелов е отличен с награди от международни конкурси, в това число “Виртуози на клавирната музика” (Чехия, 1973), Сенигалия (Италия, 1976), “Фредерик Шопен” (Полша, 1985), Piano Masters (Монте Карло, 1994) и World Piano Masters Tour (Франция, 1997).
Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка и Азия, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е солирал с всички български и с много реномирани чуждестранни оркестри, под палката на диригенти като Лорънс Фостър, Джеймс де Прист, Жан-Бернар Помие, Maрк Aндре, Фьодор Глушченко, Джордж Пехливанян, Жoзeп Понс, Педро Халфтер, Енрике Гарсия, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Емил Табаков, Владимир Гяуров, Милен Начев, Владимир Кираджиев, Росен Миланов, Найден Тодоров и др.
Дебютният му рецитал в Ню Йорк е през 1990 в Линкълн Център. Свирил е също така и в залите на Берлинската филхармония, “Плейел” и “Гаво” в Париж, “Херкулес” в Мюнхен, “Концертгебау” в Амстердам, Операта в Монте Карло, “Брукнерхаус” в Линц, “Аудиторио Насионал” в Мадрид, “Аудитори” в Барселона, “Палау” във Валенсия, концертните зали на Московската и Миланската консерватория и др.
Пианистът има записи за RСА, Gega new, France Classique, Pentatone, Danacord, Non Profit Music. Компактдискът му с Ронда и Вариации на Шопен е награден от Международния Шопенов Институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”.
Людмил Ангелов живее в Испания, където е основател и артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедо.
Считан за един от най-добрите изпълнители на руския композитор Николай Капустин, Людмил Ангелов реализира няколко световни премиери на творби от този съвременен автор и записва компакт диск с негови произведния, издаден през 2010.

През 2010 изнася с огромен успех и пред препълнени зали Интеграл на произведенията на Шопен в София и Севиля, по повод 200 годишнината от рождението на композитора. Също така реализира запис на 5-те клавирни концерта на Панчо Владигеров за английската компания Toccata Classics.

Людмил Ангелов е носител на наградата Аполон Токсофорос на Фондация Аполония и член-кореспондент на Кралската Академия на Изкуствата в Толедо.

***

Първият фестивал, посветен на малко познатите шедьоври в класическата музика – „Пиано Екстраваганца” ще представи  забележителна колекция от рядко изпълнявани произведения от 3 до 9 октомври в концертната зала на Военния клуб.

Иницииран от големия български пианист Людмил Ангелов, фестивалът се организира съвместно от фондация „Пиано Екстраваганца”, Столична Община и фондация „Америка за България”.

Пресконференцията по повод фестивалаще се проведе на 26-ти септември (понеделник), от 11:00 ч. в Музикалната зала на Военния клуб.

Участие в пресконференцията ще вземат:
–    Людмил Ангелов, Артистичен директор на фестивала
–    Г-н Христо Ангеличин, Заместник-кмет “Култура,образование,спорт и превенция на зависимости ”
–    Г-жа Надя Захариева, Програмен директор „Изкуство и култура” на фондация „Америка за България”

Основна цел на „Пиано Екстраваганца” е възстановяването на световното музикално наследство чрез представяне на музикални произведения с висока художествена стойност от композитори, които не са придобили популярност или са останали в сянката на общоизвестните и вече утвърдени гении на класическата музика.
 
Гости на първото издание на фестивала ще бъдат световноизвестни музиканти от 7 държави: австрийският Artis Quartet; френските пианисти Пиер Реак и Раша Ародаки; немският пианист и основател на Фестивала за рядка клавирна музика в Хузум, Германия – Петер Фрунджиян; италианецът Карло Гранте; полският мецосопран Магдалена Иджик; бразилският пианист и композитор Артур Симиро; камерната българо-немска формация Trio Imàge (Гергана Гергова – цигулка, Томас Кауфман – виолончело, Павлин Нешев – пиано).

За повече информация, може да се обърнете към:
Надежда Христова
Тел. 02/434 07 82, 0896 786 795
E-mail:n.hristova@publicis-consultants.bg

Сподели в: