"Пещерите и ние" – изложба в НМ "Земята и хората"

В Националния музей „Земята и хората“ може да бъде разгледана излобжата "Пещерите и ние". Творбите в нея са част от петия
фотоконкурс на пещерен клуб „Приста“ при едноименното туристическо дружество в Русе. Започнал като национален с течение на годините той се разраства до Балкански и Европейски.

Настоящата експозиция включва 40-те най-добри от общо представените 174 творби от 32-ма автори от 12 страни. Победителите в двете категории на конкурса „Красотата на пещерите” и „Хора под земята” станаха съответно – Космин Бергеан от Румъния и Петер Гедей от Словения.

Традиционно след всяко издание на конкурса отличените от журито фототворби биват представени пред обществеността, за да покажат красотата, неповторимостта и загадките на подземната природа и така да напомнят необходимостта от нейното опазване и съхраняване за идните поколения. Успоредно с това фотосите целят да направят публична иначе покритата с тайнственост, но носеща много емоции, дейност на пещерните изследователи.

Наградите за победителите се предоставят от спомоществователя на Балканския спелеоложки съюз, респективно на конкурса, фирмата "Landjoff".

С оглед на постигането на основните им цели, изложбите са пътуващи, но първият им показ винаги е пред участниците в ежегодните сборове на пещерняците от Балканите, които се провеждат в различни страни. В последствие фотосите обикалят България, намирайки място в различни родни музеи и галерии, но отделно са били експонирани и извън страната.

Изложбата ще гостува в Националния музей „Земята и хората“ до средата на месец февруари.

Сподели в: