Петя Станкова от Амплоа Ателие

Петя Станкова, или за по-кратко Тиа, е младата дама, която стои зад Амплоа Ателие – бранд за органик дрехи. Всичко за Петя започва пред 2014 г., когато тя получава алергична реакция, дължаща се на свръхчувствителност към синтетичните материи. Това принуждава Петя да подмени целия си гардероб и да научи повече за еко облеклата, вече много популярни в чужбина от дълги години. Скоро Петя разбира, че не просто желае да употребява такива дрехи, но и да се занимава с това за в бъдеще – така се оформя идеята за бранд, предлагащ изцяло еко облекло. Amploa Atelier by Tia се ражда през 2015 г. и вече две години радва клиентите си и самата Петя с всички предизвикателства, които работата й предоставя ежедневно. 

Кои са клиентите на Амплоа Ателие?

Клиентките на Амплоа Ателие се видоизмениха във времето, защото и аз и ателието се променяхме и доразвивахме заедно и по отделно. И все пак, органик облеклата ни са предлазначени за дамите, които гледат на себе си и тялото си като храм, който има нужда от грижа, за да отговори на ежедневните предизвикателства. Това най-вече са дами, занимаващи се със спорт, обърнали се към здравословния начин на хранене и природосъобразните навици.

Най-голямото/ големите предизвикателства до момента? 

Изпитанията са всеки ден. Не е лъжа, че първите 5 години са най-тежките в опита на един предпиремач и са истинска борба… най-вече със самия себе си. Онова, което до момента съм научила е, че не бива да си пасивен и никога не трябва да спираш. Иначе, най-голямото предизвикателство е това да достигна до хората и да успея да ги запозная с позитивите на органик, екологичните материи и дрехи. Темата е все още изключително нова за страната ни и разбира се редом с любопитството на хората, срещам и техния скептицизъм.

Каква е разликата между материите, които се използват масово за дрехите, и екологичните?

Преди всичко, бих искала да внеса малко пояснение какви са видовете материи, които се предлагат на пазара, за да можете да придобиете обща представа. Това са най-общо казано четири категории материи: изкуствени (полиестер, акрил, полиамит, спандекс и др.), естествени (памук, визкоза, лен, коприна, вълна и др.), рециклирани (всички видове материи, създават се от стари дрехи) и органик (памук, лен, коноп, бамбук, коприна, тенсел и др.). Тъй като органик материите са най-близки до естествените, често ме питат не е ли достатъчно просто да се носят те. Орговорът е – не! Причината е, че всъщност тези влакна се създават от растения, които в повечето случай са генно модифицирани, отгледани с използването на много химикали и пестициди, да не говорим, че боите, които се влагат, са силно канцерогенни. Предвид това няма как да наречем тези дрехи естествени, защото те отдавна са изгубили своята връзка с природата. По-скоро са продукт на химичната промишленост. Носенето на подобни дрехи не позволява на кожата ни да диша пълноценно и да освобождава токсините от организма, предизвиква множество реакции и болести, които често се чудим от къде са – зачервяване на очите, обриви, астма, преждевременно състаряване на кожата и много други.

Често сравнявам носенето на органик дрехи с консумирането на качествена храна. Ние хората рядко обръщаме внимание на онова, което слагаме върху себе си, а то обикновено обхваща цялото ни тяло от глава до пети и е също толкова важно, както онова, което ще сложим в устата си. Ето защо органик дрехите са една добра алтернатива на всичко изкуствено или естествено. А ето и какви са позитивите на органик дрехите: антибактериални; абсорбират изпотяването; позволяват на кожата ни да диша; поддържат нормалната човешка температура; боядисват се с естествени бои, а освен това може и да се избегне изцяло процесът на обагряне, тъй като памукът например може да расте естествено в 4 различни цвята (бял, беж, кафяв, зелен); до 5 пъти по-здрави тъкани, в сравнение с естествените конвенционални материи; опазват околната среда, като използват контролирано количество вода и избягват употребата на пестициди, химикали и изкуствени торове; опазват здравето на производителите и техните семейства; сертифицират се от международна компания за етичния си метод на работа.

От къде набавяш платовете, с които работиш?

Работя с няколко доставчици на платове от Португалия, Германия и Англия. Те предоставят най-голямо разнообразие на тъкани и десени, което разбира се е важно са мен. Когато започнах, много ми се искаше да работя с български фирми производители на платове, дори имах амбицията аз самата да произвеждам екологичен памук. Оказа се, че в страната ни памукът отдавна е мит, най-вече защото изисква изключително скъпа техника. Миналото лято направих едно посещение до град Чирпан, където е единственият в страната Институт по памук. Там хората ми обясниха, че в България памукопроизводството почти е изчезнало след 1989 г. За сметка на това, у нас все още се разработват хибриди и нови сортове, които биват патентовани за употреба в цял свят. Кой знае, може следващият път да давам интервю като памукопроизводител…

Как да различим дрехите от органичен произход?

У нас органик изделия се предлагат основно за бебета и деца. Много често, това е обозначено още на опаковката или етикета и не е нужно да се гадае. По отношение на дрехите, често производителите оставят само своя бранд на етикета без конкретно описание, като разбира се има и изключения. Въпреки всичко, трябва да отбележа, че дрехите от органик материи са истинска рядкост в България. В магазинната мрежа могат да се срещнат модели на органик дрехи от някои от известните брандове, най-вече за тениски и бельо. Ние сме първите български производители на дамски органик дрехи. Ако потребителят трябва сам да се ориентира, то следва да обърне внимание на текстурата на материята. Органик материите са до 5 пъти по-здрави от конвенционалните и поради това, при допир ще направи впечатление здравината, липсата на прозрачност (ако това разбира се не е ефект на плата), както и стегнатост на самата плетка. Не рядко говорим и за много по-меки материи, но това не винаги важи като правило. Например материите от коноп и лен често са дори по-остри и твърди.

Какво си пожелаваш?

Здраве, търпение, въобрaжение, мотивация, проактивност и мъдрост.

И пожеланието ти за нашите читатели?

Пожелавам на всеки да си позволява да мечтае, а защо не един ден и да работи мечтата си!

Сподели в: