Петя и вълкът – Симфонична приказка за разказвач и оркестър

През месец февруари Софийската опера и балет отвори вратите си и за децата, с една чудесна музикално образователна програма, на която малките непослушковци затаяват дъх като омагьосани. Организаторите са се постарали да покажат труда на певците и танцьорите отвътре. Те канят децата да надникнат зад кулисите, да погледат репетицията на балета, да чуят настройката на инструментите, след което непринудено да разговарят за музика.

Диригентът позволява на децата да опитат да размахат палката му и да дирижират. Изключително полезно е, че им показват нагледно всеки един от инструментите – как изглежда, как свири и кои от героите в приказката представлява музикално. Децата могат да научат, че флейтата например може да имитира птичката, могат да се запознаят с възможностите и на останалите музикални инструменти, така че в развоя на приказката, когато чуят звука на тубите сами да се досетят, че идва не кой да е, а самият вълк – един от основните персонажи в приказката. Другият разбира се е едно малко, но безстрашно момче.

Такива приказки впечатляват децата, а както виждаме е възможно и да ги образоват, толкова ненатрапчиво и толкова забавно, че да искат отново и отново да отидат на опера.

В едно наистина малко пространство, каквато е малката сцена на операта и без никакви декори, артистите успяват да омагьосат децата и те да се потопят във вълшебния свят на музиката и балета.

Може да посетите и другите представления за деца – “Вълшебната флейта” (адаптирана версия за деца по музика на В. А. Моцарт) и Хензел и Гретел” (детска опера-приказка от Енгелберт Хумпердинк).

Сподели в: