Петя Данкова е новият глас на българската музикална сцена

Първи самостоятелен концерт изнесе създателката на единствената по рода си музикална школа у нас Voice AcademyПетя Данкова. Петя, която е известна с каузата си да намира и развива таланти, дебютира като вокален артист пред избрана публика. Вчера в Студио 5 тя представи 3 от авторските си песни, както и оригинални аранжименти на известни поп, рок, джаз и соул парчета, заедно с китариста Стойчо Стоянов и перкусиониста Бисер Овчаров.

Фокус на целия концерт са оригиналният й поглед върху музиката и импровизацията. Една от любимите на изпълнителите песни на Kings of Leon например, Use Somebody, беше изпълнена с елементи от песента Лале ли си, зюмбюл ли си. Country мелодия се превърна в ориенталска. Sunny на Бони-М изненада с меланхоличното си звучене. Heavy metal парчето Tainted Love прозвуча в акустичен вариант. "Интерпретираме оригиналите по начин, по който трудно могат да се познаят", споделя Петя. "Това, което ги обединява e, че разказват за различните лица на любовта", допълва тя.

За първи път на концерта бяха представени три песни от новия албум на Петя Данкова. Всяка една от тях е в различен стил. I love you e джазиран чилаут, No regrets е чувствена балада с много силен текст, а Keen on Loving you – предизвикателен рок и фънк.

"Петя Данкова е един от най-ярките съвременни вокални артисти в България", споделя известният в джаз средите композитор и аранжор Валери Костов, с когото тя работи от 15 години.

Всички песни от първия албум на Петя се композират от самата нея. Работното му заглавие е Burning Lake (Езеро в пламъци). Очаква се в края на настоящата година. Текстовете на песните са писани специално за нея в продължение на почти цяла година от Светослав Сотиров, неин мениджър и продуцент. Първият й авторски албум е откровение и споделено щастие. Стилът на албума е загадка. Близките й казват, че не може да се определи и че просто е "стил Петя". А тя полу нашега, полу сериозно добавя, че стилът е "любов".

Петя Данкова учи цигулка и класическо пеене в Националното музикално училище "Любомир Пипков". Солист, а впоследствие и ръководител, на етно-джаз формация "Индиго-кламер". Групата печели рeд награди в национални и международни конкурси, записва дуети с Маргарита Хранова, Орлин Горанов и Ваня Костова, издава 2 албума с авторски песни. Почти няма конкурс за млади дарования, който Петя да не печели – като част от групата или като солов изпълнител. Петя създава Voice Academy, когато е само на 23 години. Това е единствената по рода си школа у нас, която индивидуално подготвя изпълнители за голямата сцена: от деца на 1 годинка, през тийнейджъри, до над 30-годишни.

Още по темата:

Програмата на Студио 5 от 26 март до 1 април 2012

Първата Voice Academy отваря врати в София

Сподели в: