Петър Арнаудов открива ретроспективна изложба

Петър Арнаудов открива своя ретроспективна изложба на 15 юли /сряда/ от 18 часа на ул."Шипка" 6, етаж 3. Ученик на Ненко Балкански, той е този тип художници, които имат изключително самостоятелен път. Трудно е да се каже, че следва определена школа, по-скоро живописта му представлява синтез от различни принципи и най-вече е следствие от вътрешното му усещане за образа.
В изложбата са показани живописни творби /включително инсталации и обекти/, които проследяват развитието на художника от началните му фигуративни опити до последния му абстрактен период.
Родееща се с ташизма и абстрактния експресионизъм и дори ready-made-а живописта на художника от последните години е заредeна с автобиографичност и драматизъм. Ключ към съдържанието на творбите представляват понякога заглавията, но често пъти присъства и изобразителен код.

Петър Арнаудов е рядко явление за нашия художествен живот. 70-годишният творец живее и работи предимно в Разград, а в действителност той съществува извън географията и времето. Запазил много от традиционната романтичност на художника като понятие и същевременно дързък, понякога небрежен, Петър Арнаудов е пълен с изненади и метафори. Вероятно тази му изложба ще бъде откритие за зрителя и професионалната критика, защото е събрала няколко периода от последните пет десетилетия и показва няколко непроменими принципа: най-вече смелост, откровеност и чувствителност.

Сподели в: