Петима млади артисти на розобер

Как би изглеждал полският труд през очите на съвременния млад градски творец, но не на твореца наблюдател, а на твореца изпитател?

Петима млади творци от различни области на изкуството приеха предизвикателството да отговорят на този въпрос като сами станат част от една от най-българските традиции – розобера.

Велина Ватева (писател), Весела Кучева (сценограф), Гергана Аначкова (художник), Женя Тодорова (художник и фотограф) и Стоян Велинов (видео артист) ще потърсят същността на розобера извън кадъра на туристическите картички, сувенирите и опаковките на локума.

Поредната оригинална инициатива на сдружението „Луда Яна” – Работилник розобер изпрати петимата артисти в град Стрелча, където почти всяко домакинство със собствени усилия отглежда своя розова градина.

В продължение на една седмица (21-27 май), всеки от петимата артисти ще се труди в розовите градини наравно с останалите членове на някое от приемните семейства, ще споделя местния бит и ще следва местните обичаи.

Вдъхновени по този начин, от 28 май до 3 юни, творците ще останат още една седмица в средногорския град, за да дадат художествен израз на преживяното.

Финалът на този творчески експеримент ще бъде поставен с представяне на всички произведения по време на традиционния за Стрелча „Празник на розата” на 4 юни (събота) от 18:00 ч. в Историческия музей в града.

На 15 юни творбите ще бъдат представени и в София, в новооткритата галерия "аЛФИАНИ" на ул. Веслец 45. Репродукци, фотографии и дарени от творците произведения ще бъдат показани и в специален кът по време на музикалното събитие “Нищо подобно фест 2011”, който ще се проведе на 27 и 28 август 2011 г. в Стрелча.
 
Всички с отношение към земеделския труд, изкуството или и към двете, от 4 до 12 юни да заповядат в Стрелча и от 15 до 25 юни в София, за един уникален розобер.

Работилник розобер се провежда с грижа за природата. Артистите ще бъдат насърчени да използват рециклирани и екологично чисти материали. Събитието e изцяло некомерсиално и се провежда под егидата на кмета на Община Стрелча Ильо Ильов

Повече за артистите:
 
Велина Ватева пише, превежда художествена литература от полски и сътрудничи на списание Public Republic. В свободното си време обича да чете. Обича също така да пътува и да разговаря с непознати.

Весела Кучева е студентка по сценография в Националната Художествена Академия. Занимава се с керамика, изработка на бижута и малки пластики от различни материали, фотография, творческо писане,аржентинско танго и контактна импровизация. Родена е през 1990 г. в град Плевен.

Гергана Аначкова неустоимо чувства нуждата да споделя усещанията си посредством цветовете на живописта. Приета в специалност Живопис в Художествената Академия. Дипломира се през 2007 година, откогато и работи в областта на живописта, следвайки нелесните пътища на свободния творец.

Женя Тодорова завършва Художествената Академия – специалност Живопис. Има особено влечение към фотографията, пътуването и връзката с природата.

Стоян Велинов се занимава с монтаж и режисура на документални филми и телевизионни предавания. Особено изкушен е от видеообработката на арт проекти. Фотографира, но не си гледа снимките. Снима с камера от бързо движещ се велосипед.

Сподели в: