Петер Ирберзейдер от Мюнхен показва свои творби във Варна

Петер Ирберзейдер – художник от Мюнхен, гостува със свои творби във Варна. В рамките на международното биенале на визуалните изкуства “Август в изкуството” той ще представи  12 абстрактни платна, обединени в темата “Астрално”. Експозицията, която се открива на 18 август 2008 г. в 18:30 часа в галерия "Актив Арт" , кореспондира с емоционалната нагласа на художника – чрез творбите си да “създава и внушава свобода и освежаване на фантазията”. Нейните безгранични възможности могат да ни отвеждат в посоки и ситуации, в които силата е на наша страна, хармонията е състояние на духа и необходимост, красотата – предопределеност. Кубистичният маниер на изпълнение само подсилва усещането за прозрачност, чистота и дълбочина на осезанието. Аналогията със структурата на кристала извежда прости формули и внушения. В неговите платна зрителят добива усещането, че е част от Космоса и необятността, а големите формати  подсилват това усещане.

Петер Ирберзейдер е роден през 1961 г. в Мюнхен. По време на своето художествено развитие учи медицина и работи като лекар практикант, като специализира поведенческа терапия. През 1997 г. завършва кариерата си като лекар вътрешни болести с отворено писмо- протест относно политическите, лишени от човешки облик, разпореждания на здравеопазването. Оттогава живее и работи като художник и скулптор.

"Като дете и юноша се подготвях сериозно да поема желаната професия на лекар. Като художник развивах реалистичното изобразяване, следвайки 20-годишната фаза на сюрреализма вдъхновен от Ернст, Магрите и Дали. Години наред имах желание да рисувам “абстракции”, липсваше ми кураж. Успях да го постигна след първата си изложба през 1989 година”, споделя авторът.

Сподели в: