„Петата вълна” от Рик Янси

Романът, който ще разбие идеализираните представи за извънземните като за симпатични, безобидни пришълци, излиза у нас броени дни след премиерата си в САЩ. Той е първи в планирана научнофантастична трилогия, която носи същото име. Със спиращите си дъха екшън сцени, ескалиращо напрежение и майсторски предадената заплаха от унищожение, надвиснала над човечеството, „Петата вълна” е шеметен трилър, който ще ви остави в трепетно очакване на продължението.
Търсете „Петата вълна” от 27 май в книжарниците в цялата страна. Гледайте трейлърите на романа тук. Научете повече за книгата и автора по-долу…

ПЕТАТА ВЪЛНА
Те идват за нас… всички нас.

КНИГАТА

След първата вълна остана само мрак. След втората – оцеляха само щастливците. След третата – останаха само злощастните. А след четвъртата вече имаше едно-единствено правило: не вярвай на никого.

Петата вълна идва, а Каси трябва да избяга от тях… съществата, които изглеждат като нас, които знаят как мислим и които са тук, за да ни убият.
Да си сам означава да оцелееш. Или поне така вярва Каси, докато не среща Ивън Уолкър. Красив и загадъчен, Ивън може би е единствената надежда на Каси да спаси братчето си – и дори себе си. Но изборът е труден, защото е избор на живот и смърт.

ОТЗИВИТЕ

„Петата вълна” се появява на книжния пазар в САЩ на 7 май и директно дебютира на второ място в листата за бестселъри на „Ню Йорк Таймс” и на първо място в класацията на „Пъблишърс Уикли”. Романът вече е обявен за най-добра тийн книга на месец май от „Амазон”. Правата за екранизация са закупени още миналата година от GK Films и Sony Pictures, а в Холивуд предвиждат на бъдещия филм по-голям касов успех от филмовата версия на „Игрите на глада”. От USA Today определят романа като „изключителен” и го нареждат сред шедьоврите на научната фантастика. Според Enterainment Weekly „не трябва да го изпускате в никакъв случай, защото това е една забележителна книга, която съумява да опише извънземната инвазия по такъв начин, че накрая ще си кажете: „О, така значи ще се случат нещата”. В „Ню Йорк Таймс” описват „Петата вълна” като наистина завладяващо четиво, а от „Амазон” са категорични, че той ще съживи литературната слава на извънземните по същия начин, по който „Здрач” направи с вампирите.

АВТОРЪТ

Рик Янси е роден и израснал във Флорида в семейството на щатски сенатор. Завършва английска литература в университета „Рузвелт” в Чикаго. Дванадесет години работи като данъчен инспектор, преди съпругата му да го вдъхнови и окуражи да последва мечтата си. От 2004 г. е писател на пълно работно време. Автор е на 13 романа и автобиография (Confessions of a Tax Collector). Книгите му са преведени на над 20 езика и му донасят не само международно признание, но и престижни литератури отличия. Романът му за тийнейджъри The Extraordinary Adventures of Alfred Kropp е обявен за най-добра книга на годината от „Пъблишърс Уикли” и номиниран за наградата Carnegie Medal. През 2010 г. Рик печели и отличието „Принц” за The Monstrumologist, а продължението The Curse of the Wendigo е финалист за Los Angeles Times Book Prize.
Времето си, свободно от писане или планиране какво да напише, Рик прекарва в пътешествия и в компанията на съпругата и тримата си сина. Може да го посетите онлайн на http://www.rickyancey.com.

Сподели в: