Песен на 1000 години

Песен на 1000 години в новия албум на Лили Цветкова.

Народна песен на близо 1000 години е включила в новия си албум „Песни-легенди” кралицата на македонската песен Лили Цветкова, която е потомка на Стефан Караджа. Композицията „Задали се, задали” се предава от поколение на поколение по майчина линия на певицата и актуалният й прочит е достоен завършек на втория й проект с музикална компания „Ара аудио видео”.

Дискът „Песни-легенди” е на музикалния пазар от няколко дни и съдържа 12 песни. 10 от тях са автентични, оставени от майката на гласовитата прима, а останалите 2 са авторски парчета на фолклорна основа. Сашко Велков, който е аранжор на почти целия албум, е написал „Песните ти, Македонийо”, с която Лили Цветкова участва на фестивала „Пирин фолк” през 2006 г. Любопитното е, че текстът на прочувствената балада е на самата изпълнителка. Сред перлите в диска е и „Мост ми зидале”, чийто клип до броени дни ще се завърти по музикалните телевизии „Фен” и „Фолклор”. С тази песен Лили Цветкова обра точките на последното юбилейно издание на „Пирин фолк” в Сандански и Министерството на културата я оцени подобаващо, като й връчи специалната си награда за неповторимото й изпълнение.

„Общото между песните в албума е, че са създадени по истински случки. В последните 15-20 години не са записвани народни песни с речитативи. А това е стара традиция в нашия фолклор. Съвсем целенасочено не съм изпяла песните с характерните народните извивки, не защото не ги мога – напротив – доказала съм се през дългогодишната ми кариера. Иска ми се младите хора да се вслушат в тези песни, да може да разберат текста и ще ги заобичат. Точно затова в моя албум всички песни са записани с ярка и точна дикция и смисълът на посланието се разбира още от първо чуване. Песните са от Македония, Добруджа и Родопите. От България. Ще последват и други албуми със автентичен фолклор, което да е поредица от близо 100 песни”, каза Лили Цветкова.

Сподели в: