Песен, звучала в затвора Джудейда, спечели Денс Фешън 2007

На сцена “Одеон на Античния Филипополис” в Пловдив се състоя третият, заключителен кръг на Втория конкурс за млади таланти “Танцуваща мода 2007”. Проявата е под почетното председателство на г-жа Инна Хъмфрис, съпруга на посланика на Европейския съюз и ръководител на представителството на Европейската комисия в България, Н. Пр. г-н Майкъл Хъмфрис. Председателят на международното жури и председател на парламентарната медийна комисия г-н Иво Атанасов връчи наградите на победителите в “Танцуваща мода 2007”.

Високо компетентното жури в състав: почетния консул на Италия Пиетро Луиджи Гиа, ректора на Академията за музикално-танцово и изобразително изкуство проф. Анастас Славчев, председателката на Националната камара за мода Надя Вълева, изпълнителния директор на Асоциацията на модните агенции в България Александър Кръстев, Цонка Петрова – дизайнер на Модна Къща “Микстар”, г-н Иван Димитров-регионален омбудсман и Весела Илиева – директор на Общински институт “Старинен Пловдив” като представител на Община Пловдив, откриха за първи път в България уникалното съчетаване на 6 таланта.

25-годишната Петя Тончева от гр. Пазарджик: композитор, музикант-пианист, текстописец, певец, художник и моден дизайнер получи призовото I-во място с награда почетна статуетка, диплом, последваща изложба, участие в модно дефиле, парична награда от 1000 евро и продуциране на авторски компакт диск. Песента “The magic land” е създадена през януари т. г. в Норвегия, където Петя основно работи последните няколко години, продуцирана е от омбудсмана на Пазарджик и бе разпространена с подкрепата на Дарик радио по време на кампанията “Не сте сами”, за да достигне до затвора “Джудейда” и папата в Рим.

В конкурса за млади таланти “Танцуваща мода 2007”, освен с авторското си парче, Петя Тончева участва с художествени скици и показа във финалния трети кръг модна колекция в стил “ПОП ФЕШЪН МЮЗИК” като дизайнер. На фона на песента, посветена на медиците, бяха представени от балерини на Пловдивската опера нейни облекла в бяло и златисто. В идейния проект на дизайнерката цветовете и стилните ансамбли са олицетворение на невинността и вярата в приказното, като това, в което трябваше да повярват българките и което в действителност се случи.

Второто място в заключителния етап на конкурса “Танцуваща мода 2007” журито присъди на дипломантката от Варненски свободен университет, специалност “моден дизайн” – Донка Георгиева, също на 25 г. от Пазарджик. Колекцията й в стил “КЛАСИК ФЕШЪН МЮЗИК” по музика на световно известния български композитор Стоиц Гъдев със заглавие “Маседо” й донесе почетен диплом, парична награда от 500 евро и участие в модно дефиле.

Третата награда бе присъдена на Ирина Арлашка, на 28 г. от гр. Раковски, дипломантка по моден дизайн във Варненския свободен университет, за колекцията в стил “ФОЛК ФЕШЪН МЮЗИК” по народна родопска музика с песента “Девойко, мари хубава!” в изпълнение на Орхан Мурад. Ирина Арлашка освен почетен диплом и парична награда от 250 евро ще представи България и Националната камара за мода на международен подиум в Сараево през октомври на предстоящата среща на Асоциацията на Балканските палати с подкрепата на БТПП и Германия.

Почетни дипломи за участието си като финалисти получиха още Симона Нешева, на 19 г. от Враца, в стила “СТРИЙТ ФЕШЪН МЮЗИК”, Силвия Кузова, на 18 г. от Пловдив и Радост Бончева, на 24 г., също от Пловдив – и двете в стила “ХАУС ФЕШЪН МЮЗИК”, както и Иво Йорданов, на 21 г. от Лясковец, в стила “ЛАТИНО ФЕШЪН МЮЗИК”.

За дипломантката на Нов български университет Радост Бончева, Модна къща “Микстар” даде поощрителната награда за IV-то място, изразяваща се в едноседмичен стаж в пълния цикъл на производство. Асоциацията на модните агенции в България, представлявана от г-н Александър Кръстев подари на призьорката Петя Тончева и класираната на трето място с фолк фешън колекцията Ирина Арлашка ваканционен уикенд и участие в програмата на международния конкурс “Мис Туризъм Интернешънъл” на 22 септември в хотел “Цезар палас”, св. Влас.

Модният спектакъл на “Денс Фешън 2007”, Националната камара за мода ще лицензира и издаде на компакт диск. Ведно с идейните модни проекти и тенденции на звездната мода в новото списание “STAR`S fashion studio” те ще бъдат разпространени на българския пазар и в световната мрежа чрез магазините eBay и Amazone.

Събитието проведено от 4 до 6 септември 2007 г. се организира от Медиен Моден Съвет на Национална камара за мода (www.camaramoda.bg) с любезното съдействие на http://www.ivoatanasov.info

Сподели в: