Песента на Кентавъра“ в галерия „Астри“ „

На 9 февруари (събота) 2008 г. от 11 ч. в галерия "Астри" (София, ул. ”Цар Самуил” 34) се открива изложбата “Песента на Кентавъра”- скулптура и авторска фотография на Спартак Дерменджиев.  

Както всяка песен, така и тази, на Кентавъра, има своето начало и край. Изложбата разказва и за това. Или иначе казано, разказва за стадиите на Любовта. За миговете, в които небето се отваря и очакването за живителен дъжд изтръгва първите рефрени на Песента, за танца на ухажването, за вричането, за себеотдаването, отдаването и сливането, и после … за самотата, страданието, загубата…  Неизбежният край на Песента! Около 18 бронзови пластики на един от символите на съвременното скулптурно изкуство в България, Спартак Дерменджиев, ще са изложени в галерия „Астри” от 9 февруари до 10 март 2008. Правени са през последните две години, но има и две композиции от гипс, работени от Дерменджиев през годините на следването му в художествената академия. Те са свидетество за един ранен период от творчеството на скулптора и са показателни за идейните и стиловите му търсения още в онези години на преобладаващ соцреализъм.

В изложбата ще бъдат показани и десетина фотографии на С. Дерменджиев, които са негови авторски разработки със съвременните средства на дигиталната техника върху скулптурните му композиции от цикъла „Песента на Кентавъра”. И ако търсенията на скулптора са били за създаването на усещане за драматизъм и за монументалност, то той е успял и в тази нова за него област на изкуството.
                                                                  
„Тази изложба разказва за любовта – най- красивото и вълнуващо чувство, вдъхновило безброй поети. Едва ли аз ще добавя нещо ново, но както всеки човек обича без това да е нещо ново, така и всеки художник разказва за любовта.

Безброй са историите за любовта, много от тях са се превърнали в легенди. Легенди за вярност, легенди за изневяра и предателство, легенди за омраза и мъст. Колкото древни толкова и съвременни.

Една от тях разказва за две диви племена обвързани с вечна вражда, омраза и съперничество, желание за надмощие и мъст. Битката между кентаври и амазонки.

Легенда за война, а ние говорим за любов. Защо? Къде е тука любовта? Тази легенда е може би най-неподходяща за да описва любовта, ако не беше един стих, една песен дошла до наши дни – „Песента на кентавъра”.

Някои специалисти се съмняват в нейната автентичност. Но тази песен ни кара да вярваме, че в основата на непримиримата вражда между кентаври и амазонки стои любовта. Автентична или не това е песента на кентавъра.”
                                                                               
Спартак Дерменджиев

 

Сподели в: