Песента "Бургаски вечери" стана химн на морския град

Познатата и любима на няколко поколения българи песен "Бургаски вечери” от днес е официален химн на морския град. Договорът за прехвърляне на авторските права на музикалното произведение бе подписан от кмета на Община Бургас Димитър Николов, музиканта Георги Найденов – Гого от Фондация "Тоника” и роднините на композитора Иван Коларов и поета Иван Ванев, създали непреходния и вечно млад хит, съобщиха от общинския пресцентър.

"С парафирането на този договор най-популярната и обичана бургаска песен става официален химн и символ на града и културния живот в него. От този момент Община Бургас ще гарантира запазването на песента и ще санкционира всеки, който реши да злоупотреби с нея и да печели от нерегламентираното й издаване”, заяви кметът Димитър Николов.

Чрез контракта Фондация "Тоника” се задължава да направи нов запис на знаковата за града мелодия, който да не се различава много от първоначалното оригинално изпълнение. Освен това "Тоника” се ангажира и с издаването на албум с песните на талантливите бургаски автори Иван Коларов и Иван Ванев. "Великолепните песни, които оставиха след себе си, трябва да бъдат чути от младите поколения”, заяви Георги Найденов.

Новият албум, който трябва да излезе най-късно в края на месец януари, ще бъде подаряван на официалните гости, посетили Бургас, каза още Димитър Николов.

За предстоящия фестивал  "Бургас и морето"

Сподели в: