"Перо от пеликан" от Ирина Папанчева с премиери в София, Пловдив, Бургас и Варна

„Искам да напиша приказка за пеликаните. Толкова хубава приказка, че да измести всички приказки за лебеди. Искам да я напиша с перо от пеликан. Искам то да ми я разкаже.“

Авторката Ирина Папанчева разказва за случването на книгата си:

20 юни 2013, четвъртък, 19:00

Barista Coffee and More

София, ул. Бачо Киро 26-30

21 юни 2013, петък, 18:00

книжарница Хермес-Централ

Представя: Митко Новков

24 юни 2013, понеделник, 18:00

Културен център "Морско казино", зала "Петя Дубарова" – Бургас

Представя: Роза Боянова

Със съдействието на Регионална библиотека "П. К. Яворов"

25 юни 2013, вторник, 18:30

Радио Варна, Малък арт салон

Представя: Виолета Тончева

Ирина Папанчева е родена в Бургас. Средно образование завършва в СEУ „Св. Св. Кирил и Методий“, в клас със засилено изучаване на литература. Магистър на Факултета по Славянски филологии „Чешки език и литература“ (СУ „Св. Климент Охридски“), на Програмата Европейска интеграция и развитие – Европейска политика и социална интеграция (Свободен фламандски университет в Брюксел, Vrije Universiteit Brussel). Работила е като журналист, редактор, преводач, общински администратор и правозащитник в българския и европейския НПО сектори. Автор на 3 книги – детската „Аз заеквам“(2005), повестта „Почти интимно“(2007) и романа „Анабел“(2010).

Едно малко момче в центъра на една разбита любов. Една разбита любов през очите на едно малко момче.
Едно малко момче в трепетите на една зараждаща се любов. Една зараждаща се любов в сърцето на едно малко момче.
И още: изоставена и изтерзана майка, виновен и влюбен баща, изящна и изкусителна приятелка, праволинейна и принципна баба, умен и обаятелен вуйчо…
Море, луга, кал, йога, медитация – една оздравителна програма за всички нас…
Накрая ято пеликани, които ще погалят душите ви със своята човечност и неподправеност…
„Перо от пеликан“ е книга за спомените, мечтите и израстването…

„Перо от пеликан“ е разказ на десетгодишния Мартин за едно лято, което прекарва в Бургас с майка си, след като баща му ги е напуснал. Романът проследява пътя на отърсването от шока и болката, който всеки от тях изминава по своя собствен начин. Успоредно с гласа на Мартин обаче в книгата прозвучават и гледните точки на всички останали персонажи под формата на съкровени изповеди. „Перо от пеликан“ е книга за спомените, мечтите и израстването, но също така за разминаването в любовта, самотата и радостта от живота „въпреки“.

Митко Новков определя книгата като „една поетична история в едно непоетично време“.

„Перо от пеликан“ пътува с мен в един период на движение и промени. Започнах да я пиша в края на едно лято в Бургас, вдъхновена от реалиите му, които са фон на действието в книгата. Продължих и написах по-голямата част от първата чернова по време на тримесечния си престой в ашрам в Германия. Завърших тази чернова в новогодишната нощ в Бургас. Редактирах, докато бях два месеца в Тайланд. Върнах се към нея и продължих да пиша в Созопол и Бургас, и я дописах в Брюксел. Сега си мисля, че във всички тези пътувания може би всъщност съм извършила само едно – това на героя ми“, споделя Ирина Папанчева.

Ирина Папанчева завършва средно образование в СEУ „Св. Св. Кирил и Методий“, в клас със засилено изучаване на литература. Магистър е на Факултета по Славянски филологии „Чешки език и литература“ (СУ „Св. Климент Охридски“) и на Програмата Европейска интеграция и развитие – Европейска политика и социална интеграция (Свободен фламандски университет в Брюксел, Vrije Universiteit Brussel). Работила е като журналист, редактор, преводач, общински администратор и правозащитник в българския и европейския НПО сектори. Автор е на три други книги – детската „Аз заеквам“(2005), повестта „Почти интимно“(2007) и романа „Анабел“(2010), последната от които е издадена от ИК „Жанет 45“.

Информация за книгата: http://www.perootpelikan.net/wordpress/

Вижте още в kafene.bg:
Ирина Папанчева за писането и проекта „Перо от пеликан“

Сподели в: