„Пернáтата змия“ от Д. Х. Лорънс

Очаквайте на 12 август една от най-необичайните, изненадващи творби на Д. Х. Лорънс – „Пернáтата змия“! Макар действието да се развива в Мексико, самият автор я определя като „истински американски роман“. „Пернáтата змия“ (превод: Венцислав К. Венков, цена: 15 лв., 512 стр.) е хипнотичен разказ за самоунищожителния опит на една жена във водовъртежа от страсти, интриги и езически ритуали в Мексико. Кейт е овдовяла ирландка, която заминава за тази екзотична страна да дири нов живот, но е въвлечена в революционно движение, обладано от идеята да възроди древната религия на ацтеките.

Вдъхновен визионер и ярък представител на модернизма в английската литература, Дейвид Хърбърт Лорънс оставя внушително литературно наследство – романи, разкази, есета, критика, стихове и лични писма, за да се окаже един от най-талантливите и подценявани приживе творци от световна величина. Неговата проза се явява трескав размисъл върху дехуманизиращите ефекти от индустриализацията, но и жизнеутвърждаваща апология на естествеността, индивидуалното израстване и сексуалната свобода. През 2010 г. „Колибри“ издаде „Дъгата“ – роман от 1915 г., който с появата си предизвиква невъобразим скандал, а днес е признат за паметник на английската литература от 20 век.

Книгата

Като тематика и ситуиране „Пернáтата змия“ е уникална в творчеството на големия писател. Самият той нарича произведението „истински американски роман“ – нещо, което се кани да напише през целия си живот, или поне от времето на Първата световна война, когато за пръв път започва да гледа на Америка като на убежище от размирна Европа и се заема сериозно да изучава американската литература. „Америка“ в този роман обаче е Мексико през 20-те години на миналия век, когато страната е сцена на политически размирици. Героинята Кейт е овдовяла ирландка, която заминава за тази екзотична страна да дири нов живот, но е въвлечена в революционно движение, поставило си за цел възраждането на древната религия на ацтеките.

Авторът

Дейвид Хърбърт Лорънс (1885–1930) – автор на романи, стихове, пиеси, есета и литературна критика, отдавна се е наредил сред големите имена в основата на голямата английска литература. Той е известен преди всичко с размислите си върху обезчовечаващото въздействие на индустриализацията и модерните нововъведения върху живота на обществото, върху душевното здраве, жизнеността и сексуалността на отделния човек. Неговите възгледи му печелят безброй яростни противници. Той е подложен на официално гонение, цензура и изопачено представяне на цялостното му творчество, поради което прекарва втората половина от живота си в доброволно изгнаничество. В последните си години той е обявен за порнограф, обезсмислил огромния си творчески талант. Днес Лорънс е признат за мислител, надникнал далеч отвъд собствената си действителност, и значим представител на модернизма в английската литература.

Сподели в: