Пернишко антично съкровище гостува на националния исторически музей

Антично съкровище от края на ІV-ти век пр.н.е. беше пренесено от регионалния исторически музей в Перник в София. Уникалните златни и сребърни експонати ще гостуват на музея три години. Колекцията съдържа 350 монети с ликове на владетели от времето на Александър Македонски. Според нумизмати стойността й е съизмерима с тази на прочутото Панагюрско златно съкровище.

Съкровището е открито през 1961 г. и носи името Режанско, тъй като в основната си част е намерено при земеделска работа в село Режанци, община Брезник. 

“Станало е като с много други находки. При оране с трактор в блок на ТКЗС попадат на гърне, пълно с жълтици. Започнали да слагат по джобовете. Голяма част се губи или се топи за скрап…”, казва д-р Иван Христов, заместник-директор на НИМ. Монетите са разделени между откривателите им, техни роднини и познати. Стотици са попаднали в частни колекции или са били разпродадени в Западна Европа и САЩ. Няколкото останали у нас монети от Режанци могат да бъдат видени и в музеите във Враца и Кюстендил.

Музей на тоталитарното изкуство ще правят в София
Чашата на бога на любовта Ерос открита в наша гробница

Сподели в: