Пепе Ромеро ще изнесе концерт в София

Един от най-известните испански китаристи Пепе Ромеро ще гостува за първи път в България, по покана на Кантус Фирмус, Класик ФМ радио, в рамките на цикъла „Концертмайсторите”. Поради големия интерес към концерта и бързо продадените билети в зала „България”, концертът се премества в зала 1 на НДК и запазва същата дата и час – 5 декември, от 19:30 часа. Пепе Ромеро ще свири, с Класик ФМ М-Тел оркестър, музика от испански композитори. В програмата: М. Глинка – „Нощ в Мадрид”; Х. Родриго – Концерт „Аранхуес”, М. Де Файа – Сюита из балета „Любовна история”.

 Известен в целия свят с вълнуващите си интерпретации и безупречна техника, китаристът Пепе Ромеро постоянно изнася солови рецитали и свири с оркестри. Неговият принос към изкуството на класическата китара е вдъхновил редица композитори да напишат произведения специално за него, в това число: Хоакин Родриго, Федерико Морено Тороба, Лоренцо Паломо и Селедонио Ромеро.

 Роден на 8 март през 1944, в Малага – Испания, Пепе Ромеро е вторият син от „Кралската фамилия на китарата” – семейство Ромеро. Баща му, легендарният Селедонио Ромеро, е единственият му учител по китара. Един от последните записи на Пепе Ромеро, записан за УНИЦЕФ – „Песни, на които ме е научил баща ми” – е представяне на любимите оригинални композиции на Селедонио, сред последните му солови записи е блестящата интерпретация на оперни фантазии за китара: „Изкуството на Пепе Ромеро”. Дискографията му съдържа повече от петдесет записа и включва над двадесет концерта с Академията „Сейнт Мартин ин дъ фийлдс”, под диригентството на сър Невил Маринър и Айона Браун. Друг интересен факт от биографията му е и участието на Пепе Ромеро в документалния филм „Сенки и светлини: Родриго на 90”, който получи множество награди, включително от Международния филмов фестивал в Чикаго и Международния филмов фестивал в Сан Франциско, както и наградата „Еми”.
 
Кралят на Испания, Негово Величество Карлос I, удостоява Пепе Ромеро и неговите братя Селин и Анхел с рицарско звание на Ордена Isabel la Catolica. Пепе Ромеро получава също и Premio Andalucia de Música – най-високото отличие, давано в Испания за принос в изкуството. Той е носител на почетна докторска титла по музика от Университета на Виктория, Британска Колумбия.

 Като солист Пепе Ромеро е свирил с водещите симфонични оркестри в САЩ, както и с камерния оркестър „Орфей”, Филхармониите на Ню Йорк и Лос Анжелис, оркестър „Бостън Попс” и Лондонския симфоничен оркестър. В Европа е свирил с Академията „Сейнт Мартин ин дъ фийлдс”, Филхармонията на Монте Карло, ансамбъл I Musici, Камерен оркестър на Цюрих, Унгарската Филхармония, Испанския национален оркестър, Оркестъра на Испанското национално радио и телевизия, Оркестъра на Романска Швейцария, Нов Московски камерен оркестър, Камерния оркестър на Лозана и др. Бил е специален гост на фестивали в Залцбург, Израел, Шлезвиг-Холщайн, “Менухин”, Осака, Гранада, Истанбул, Равиния и Саратога.

С баща си и братята си Пепе Ромеро утвърждава квартет “Ромеро”, като водещ световен ансамбъл за класическа китара. Той е и преподавател по китара в няколко университета, водил е също годишни майсторски класове в Лятната академия в Залцбург, фестивала в Шлезвиг-Холщайн и фестивала по китара в Кордоба. Много от неговите ученици са носители на първи награди от международни конкурси по китара.

Сподели в: