Пеперуди, самураи, градска мода от ХIХ век и вълшебни камъни ще има в тазгодишната "Нощ на музеите" в Бургас

За четвърти пореден път Регионален Бургаски музей (РБМ) ще се включи в европейската инициатива "Нощ на музеите". Тази година културното събитие се организира в партньорство с Община Бургас и е под патронажа на кмета Димитър Николов.
"Нощ на музеите” ще стартира официално от 18.00 часа на 17 май 2008 г. в Етнографския музей на ул. „Славянска” 69 и ще продължи до полунощ. Достъпът до четирите експозиции на РБМ – историческа, археологическа, природонаучна и етнографска, ще бъде безплатен.
 
Нощта на музеите ще започне с танцовата постановка по обичая за дъжд "Пеперуда”, в изпълнение на Детски танцов ансамбъл "Звездички” при ОУ "Св. Климент Охридски” – Бургас и танцов състав "Зорница” при Гимназия с преподаване на немски език "Гьоте” – Бургас, с художествен ръководител Николай Парушев. След това каратеки от СК "Самурай” – Бургас ще направят демонстрация по бойни изкуства, част от проекта "Япония – древност и настояще”.

Две изложби, предшестващи "Нощ на музеите”, ще бъдат открити на 16 и 17 май 2008 г. На 16 май 2008 г. от 16.00 часа
изложбата "Японски гравюри Укиьо-Е”, също част от проекта "Япония – древност и настояще”,  ще приеме първите си посетители в Историческата експозиция на РБМ. Тази проява е съпроводена от прожекция на анимационни и игрални филми, свързани с японската култура.  На 17 май 2008 г. от 11.00 часа ще се открие изложбата "Археологическите открития на средновековната крепост Русокастрон” в Археологическия музей, съпроводена от прожекция на филми за българската древност и историята на Бургаския регион.

В Нощта на музеите и двете изложби ще могат да бъдат разгледани безплатно.
До полунощ на 17 май 2008 г. бургазлии и гостите на града ще имат възможност да видят също изложба, представяща модата от края на ХIХ век, да изгледат филми за автентични фолклорни обичаи от Бургаския край, да чуят на живо песни на странджанската народна певица Милка Андреева (Етнографска експозиця).
В Природонаучната експозиция на ул. "Фотинов” 30 ще бъдат подредени уникалните колекции "Вълшебният свят на камъка”, "Флора и фауна на Странджа” и "Птичето богатство на Бургаските влажни зони”.

Сподели в: