"Пепел от стих" – изложба в банята

Изложбата “Пепел от стих” на испанския художник Фернандо Ервас беше открита в Експо Баня София. Експозицията ще продължи до 15 февруари 2014 г.

Домакин на изложбата, организирана със съдействието на посолството на Испания в България е Експо Баня София, на бул. Мария Луиза 16.

В деня на откриването,на 21 януари, в обръщението си към аудиторията, испанският посланик благодари на Рока България за подкрепата, която компанията оказва за представяне на испанската култура и представи творчеството на автора Фернандо Ервас, като характеризира неговото изкуство с думите деликатно и социално чувствително, с поглед към най-ощетените слоеве на обществото, изпълнено с духа на религиозен ентусиазъм, откровено и ясно. Посланик Тапиа оцени високо и творчеството на фотографа Нина Николова, чийто съвместен проект с Фернандо Ервас, видео инсталацията «Къщата, която никога не е виждала море», също е представен в изложбата.

Благодарение на срещата на двамата творци, днес Фернандо Ервас избира да се установи трайно в България, където се чувства у дома си. С присъщото му любопитство и изследователски дух, той намира допирни точки между България и Испания, две страни, които определя като "прагът на Европа". Приликите между българските и испанските поети, положението на двете страни и поезията като език, който изследва интимността на нашето съществуване, са в основата на творбите в тази изложба. На откриването, Фернандо Ервас благодари на Рока България за предоставената му възможност тази изложба да се осъществи и за предизвикателството, което е поставило пред него необичайното изложбено пространство на Експо Баня София. За Ервас, съжителството на предмети на утилитарния дизайн и произведенията, които представя е още един успешен експеримент.

За творчеството си, авторът споделя още "В рамките на едно постоянно търсене се опитвам да разбера сложността на съвременния човек, примитивния и хищнически характер, който се е запазил в нашата еволюция. Да намеря в изкуството магическия предмет, който търсим от хилядолетия, когато художникът вече не съществува, когато съзнанието на зрителя е отвлечено от творбата и обогатено с един миг, това е истинското предизвикателство на съвременното изкуство в едно ново шеметно общество, в което информацията се движи толкова бързо, че ни припокрива с други хора, че ни скрива от нас самите."

Изложбата, в която са представени над 40 творби живопис и скулптура на Фернандо Ервас, както и видео инсталация, съвместен проект с фотографа Нина Николова е отворена за посещение до 15 февруари 2014 г. Вход свободен.

Изложбата се организира със съдействието на Посолството на Испания в България.

Фернандо Ервас / Fernando Hervas

„Без чувство на неудовлетвореност няма изкуство“ е мисъл, формулирана от Фернандо Ервас през 2002 година, към която мадридският художник се придържа стриктно по време на целия си професионален път. Проучването на нови техники и езици, които да разкриват същността на една идентичност, винаги на ръба на свободата. Сега България е неговата нова сфера на действие в една дългосрочна кариера, белязана от експериментирането като креативен и жизнен принцип. По този начин един тавански художник от Лавапиес от края на осемдесетте и деветдесетте години е станал обичаен герой на модерните галерии в Ню Йорк. Докоснал е размитите граници на видеоизкуството, перформанса и действието, включително и за да сцепи главата си в тъмните боксови рингове или да развива ръцете си заедно с астурийските рибари в продължение на безкрайни седмици труд. Казано по старомоден начин, един художник не само с четка, но и също така с тяло и душа.

Сподели в: