Пенко Господинов и съпругата му Анастасия Лютова ще представят „Паякът“ на руски в Москва

Пенко Господинов и съпругата му Анастасия Лютова ще представят „Паякът“ на руски в Москва през юни. Покана е от фестивала „Славянский венец”

„Паякът” – между Москва и Ню Йорк. Постановката гостува на два международни фестивала това лято

Два от най-големите и престижни театрални фестивали в света, независимо един от друг, на два различни континента – Америка и Европа, селектираха в основните си конкурсни програми авторския спектакъл на Димитър Димитров и Йордан Славейков "Паякът". Постановката с участието на съпрузите Пенко Господинов и Анастасия Лютова първо ще пътува до Москва през юни, за да бъде показана на фестивала „Славянский венец”, а през август ще „пропълзи” отвъд океана за New York International Fringe Fest.
Актьорите вече имат опит с руския текст на „Паякът”. Въпреки че на големите фестивали винаги паралелно вървят субтитри, Пенко и Анастасия представиха пиесата на чист руски по време на международния фестивал на камерните театри и малките форми „АртОкраина” в Санкт Петербург преди две години. Въздействащата им игра силно впечатли международното жури тогава и им донесе два приза – за „най-добра женска роля” и „най-добро представление”.

Международните участията на „Паякът” дават на екипа, реализирал проекта, самочувствие и легитимност не само на локално ниво. Носят му творческо удовлетворение за труда и изключителната себеотдаденост, след всички трудности, предимно финансови, в отстояването спектакъла да бъде назависим. Достойни и коректни партньори се явяват ТР „Сфумато”, предоставяйки сцената си за игра на спектакъла, програма „Култура“ към Столична община, фондация „АртОфис, осъществила контакта с кастинг директорите на американския фестивал и с програма „Мобилност” към Министерство на културата.

Постановката ще се играе на 25 април в ТР „Сфумато“ от 19:00 часа. След представлението актьорите и режисьорите са предвидили събеседване със зрителите, които ще могат да споделят впечатленията и чувствата си, недоволството и неразбирането си, да получат отговори относно видяното от кухнята на спектакъла, за да не си тръгват спотаени. Ще могат да задават въпроси и как се пише пиеса от двама, как се играе от семейство. Екипът на „Паякът“ кани на диалог зрителите с цел да се обогатят впечатленията от спектакъла, дава им възможност и те да бъдат чути без да остават само зрители, а да дадат своята обратна връзка.

Сподели в: