Патрис Льоконт пристига за Киномания 2007

Френският режисьор Патрис Льоконт пристига в София на 5.11. 2007 г. (понеделник) специално за 21-вото издание на КИНОМАНИЯ по покана и със специалното съдействие на Френски Културен Институт. От 18.30 часа, в Зала 1 на НДК режисьорът Патрис Льоконт  ще представи новия си филм „Моят най-добър приятел” пред българските зрители. На 06.11.2007 г. от 11 часа, режисьорът ще проведе мастърклас пред български студенти от НАТФИЗ.

Патрис Льоконт е роден в Париж,  Франция на 12 ноември  1947 г.
Бил е член на меджународното жури на Фестивала в Кан през 2006 г.

Световноизвестният кинорежисьор  е създал  хитове като "Съпругът на фризьорката", "Бащи трепачи", "Момичето на моста",  "Вдовицата на Свети Петър" и „Смешно”. Той идва за втори път в България. Първото му посещение бе през 2003-та година, когато записа музиката към филма си "Дагора" в Студио № 1 на БНР.

„Моят най-добър приятел” – 2006 г. 
режисьор – Патрис Льоконт

продуценти
– Оливие Делбоск и Марк Мисоние
сценарий – Жером Тонер и Патрис Льоконт
по сюжет на Оливие Даза
оператор – Жан-Мари Дрьожу
монтаж
– Жоел Аш
музика – Ксавие Демерлиак
художник – Иван Мосион
продукция на FIDELITE FILMS/TF1 FILMS PROD./LUCKY RED
световен разпр. – WILD BUNCH
разпр. за България – ПРО ФИЛМС
номинации:
Номинация за “Давид на Донатело” ’07 за най-добър европейски филм
в ролите:
Даниел Отьой (Франсоа), Дани Буун (Брюно), Жюли Гайе (Катрин), Жюли Дюран (Луиз)

Най-новият филм на режисьора Патрис Льоконт „Моят най-добър”  е от онези зареждащи зрителите с добро настроение и позитивен хумор комедии, след които човек винаги си излиза щастлив от киносалона. Това най-вече се дължи на въздействащото комедийно изпълнение на Даниел Отьой. Очевидно е, че Патрис Льоконт е бил в добро, но все пак замислено настроение, когато е снимал тази чудесна комедия. Даниел Отьой е във върхова форма – в ролята на опитен, но безчувствен търговец на антики Франсоа. Той е влиза  в един наглед лесен облог с бизнес партньоркара си Катрин, според който до 10 дни Франсоа трябва да й представи своя най-добър приятел. Оказва се, обаче, че Франсоа няма никакви приятели и че трябва да си признае този факт пред себе си. Започват поредица от жалки опити да издири стари  и забавни свои познайници. Отчаян, той моли приказливия таксиметров шофьор Брюно да му помогне. Оказва, че този човек,  иначе много добър в приказките, доста трудно се справя с играенето на роля. Истинско удоволствие е да се наблюдава как тези двама брилянтни актьори се надиграват – това интелигентно забавление ще ви трогне и накара да се замислите повече, отколкото очаквате. Докато гледате “Моят най-добър приятел” можете да забравите грижите за собствения си живот и приятелства.

Сподели в: