Пати Остин пее в София песните на Ела Фицджералд

Концертът "For Ella" на 17 май 2017 е заключителното събитие от цикъла "Музиката на Америка" за този сезон – той ще се проведе в зала 1 на НДК. Точно след три месеца, на 17 май, легендарната американска джаз и соул певица Пати Остин ще излезе за първи път на българска сцена, за да изпее песните, които Ела Фицджералд направи известни.

По повод 100-годишнината от рождението на Първата дама на песента Пати ще представи на българската публика най-големите хитове на Ела Фицджералд в съпровод на струнна секция от Оркестъра на Класик ФМ радио и "Ангел Заберски брас асоциация". На диригентския пулт ще застане самият Ангел Заберски. В програмата ще присъстват най-хубавите песни на Ела, които Пати Остин изпълнява вече от години в свои концерти и които издаде в номиниран за "Грами" албум.

"Идеята е да представя своите версии на тези песни, а не да се опитвам да копирам Ела. Никога няма да има друга като нея. Всеки век се ражда само по един такъв изпълнител." – споделя по този повод Пати Остин. Събитието се разгръща под формата на цялостен спектакъл, в който Пати Остин ще разкаже и значими и малко известни факти за живота на Ела. Билетите за концерта се продават на касата на "Кантус Фирмус" в зала "България", в билетния център на НДК, както и онлайн на Ticketsbg.com. 

Пати Остин има блестяща кариера и създава незабравими песни в няколко различни жанра. Кръщелница на Дайна Уошингтън и Куинси Джоунс, през годините тя работи с великия продуцент, а сред дуетните й партньори са Майкъл Джексън, Джеймс Инграм, Джордж Бенсън, Лутър Вандрос и Джони Матис. Песните й са винаги на челните места на класациите, а със своя класически джаз албум Avant Gershwin от 2008 г. тя печели наградата "Грами". Пати Остин е издала до момента 17 солови албума и е изпълнявала своите хитове на престижните церемонии за връчването на наградите "Грами" и "Оскар". Програмата в почит към Ела Фицджералд тя представи в края на ноември 2016 г. със Симфоничния оркестър на Сан Франциско, а точно преди концерта в София ще изпълни със Симфоничния оркестър на Орегон. В края на миналата година Пати Остин взе участие и в концерта в прочутата нюйоркска зала "Аполо тиътър",  посветен на вековния юбилей от рождението на Ела. Тогава с Оркестъра на Каунт Бейси с нея пяха Моника Мансини (дъщеря на Хенри Манчини), Касандра Уилсън, Лиз Райт и актьорът-певец Кевин Спейси.

За Пати Остин
Родена е в семейството на джаз тромбониста Гордън Остин. Едва на четири години тя прави своя дебют на сцената на "Аполо тиътър" в Ню Йорк, когато на сцената я извежда лично кръстницата й Дайна Уошингтън. На 9 години Пати заминава на турне в Европа с оркестъра на кръстника си Куинси Джоунс. Впоследствие легендарният музикант продуцира нейни албуми и я включва в свои проекти, сред които The Dude, а също и в Off the Wall на Майкъл Джексън и Give Me the Night на Джордж Бенсън. И трите албума са отличени с наградата "Грами".

През 70-те години тя е безспорната "кралица" на звукозаписната сцена в Ню Йорк. Гласът й звучи заедно с големите звезди Пол Саймън, Джеймс Браун, Джо Кокър, Бет Мидлър, Робърта Флек, Лутър Вандрос и Даяна Рос. Тя озвучава и рекордно количество запомнящи се рекламни клипове. В началото на 80-те Пати печели широка популярност чрез участието си в поредица от албуми с Куинси Джоунс, включително бестселъра Sounds… And Stuff Like That!, двойния From Q, With Love с песента If This Time Is the Last Time. Тя участва и във феноменалния проект на фънк версия на "Месия" от Хендел, също осъществен от Джоунс и се включва редовно в негови концерти и чествания – от Монтрьо, през Япония до Сеул.

В нейната ранна солова кариера блестят хитовите дуети с Джеймс Инграм Baby, Come to Me, номиниран за "Грами" и How Do You Keep the Music Playing? с номинация за "Оскар". Албумът The Real Me от 1988 г., едно от най-популярните заглавия в нейния каталог, съдържа забележителна колекция от поп и джаз стандарти, включително Cry Me a River, Smoke Gets in Your Eyes и Mood Indigo.

Работата с GRP Records включва албумите от 1991 г. Carry On, Love is Gonna Getcha (с хита Through the Test of Time), That Secret Place, както и  Patti Austin Live (записан в клуб Bottom Line в Ню Йорк), които показват нейните невероятни артистични умения и брилянтни превъплъщения. Албумът от 1998 г. In and Out of Love се задържа почти две години в джаз класациите. През 1999 г. и 2000 г. тя записва за Warner Brothers превъзходния албум On The Way to Love, продуциран от Пол Браун.

Пати Остин има и голям композиторски талант. Тя е автор на соул баладите си I’ll Never Get Over You и Love’s Been Kind to Me Lately, с Нарада Майкъл Уолдън създава танцувалните фънк песни Do-Si-Doe-In’ и Why You Wanna Be Like That, както и романтичната Don’t Go Away, а с Бренда Ръсел написва и изпълнява извисяващата Between the Sun and the Moon.

През последните години певицата направи серия от концертни участия като солист на симфонични оркестри (на Детройт, Балтимор, Финикс, Минеаполис и др.) с песните на Ела Фицджералд и Дюк Елингтън. Преди концерта си в София Пати Остин представя програмата със симфоничните оркестри на Сан Франциско и Орегон. По повод 100 години от рождението на Първата дама на песента предстои издаването на пореден джаз албум с песните, които Ела направи популярни. 

Сподели в: