"Патилата на шарпланинеца Дон" от Вишня Стахуляк

 "Патилата на шарпланинеца Дон" от Вишня Стахуляк, най-голямото име на хърватската детско-юношеска литература

Книгата е част от поредицата "Европейски разказвачи" и, дори и да не сте почитатели на кучетата, би ви разтопила сърцето. С огромно разбиране и любов към кучешката природа и дълбоката връзка със стопаните им, Стахуляк увлекателно разказва за живота на величествения Дон така, както го вижда той.(издателство "EMAC", превод: Aся Тихинова-Йованович, 416 стр., цена: 13 лв.).

В Далмация, при междата на три красиви планини, се родило кутрето Трап, което хората нарекли Дон от Тримеждието. Мама-кучка го захранвала не само със своето мляко, но и със съвети как да стане добър пазач, с любов към хората, които се грижат за него, и с приказки за миналото на славния род на техните деди – шарпланинците. Дон растял силен и независим пазач на стадото и верен на своите господари.

Но господарите се сменили, и планината се сменила с град. За Дон настъпили нелеки времена. Трудно било гордият водач от планинската шир да стои затворен в тесен двор и той честичко предприемал тайно рисковани разходки. Тези забежки обаче му носели премеждие след премеждие… Спасявала го единствено голямата любов на неговите господари.

За автора:
Вишня Стахуляк е най-известната съвременна писателка за деца на Хърватия. Освен че е носителка на национални награди, тя е номинирана за медала "Х. Кр. Андерсен" – най-голямото отличие в областта на детско-юношеската литература. А романът "Патилата на шарпланинеца Дон" отдавна е станал задължително четиво за хърватските деца.

Сподели в: