Пасивните страст и любов във "Възпитание на чувствата" от Гюстав Флобер

В началото на 2016 г. издателство „Апостроф“ публикува „Възпитание на чувствата“ от световноизвестния френски писател Гюстав Флобер. Историята на младия адвокат Фредерик Моро, белязана от неугасващата страст по една обвързана дама, дълго живеe в сянката на разказа за великата Ема Бовари, но днес получава своето заслужено признание. Тринайсет години след триумфалната поява на „Мадам Бовари“ този роман изпълнява желанието на Флобер да разкаже за любовта и страстта такива, каквито често ги срещаме – пасивни.  
 
Романът на Гюстав Флобер „Възпитание на чувствата“ заема особено място във френската и световната литература и е определян като едно от великите произведения на XIX век. Творбата неколкократно е описвана от своя автор като „моралната история на мъжете от моето поколение“ и заслужено е поставяна на първо място сред произведенията на Флобер.
 
Флобер е човек на силните чувства и крайните решения, неразделящ любовта от интелектуалните страсти. Всеотдаен и конфликтен, същевременно стеснителен и неуверен в себе си, той дълго пази любовното чувство като нещо свято. Едно юношеско вълнение разтърсва силно младежкия му емоционален свят – срещата с 26-годишната Елиза Шлезингер. „Имал съм една-единствена истинска страст. Тогава бях 15-годишен“, признава писателят. Смята се, че именно това определя замисъла на романа „Възпитание на чувствата“, а красивата Шлезингер става прототип на обвързаната Мари Арну.
 
Базирана върху младежкото увлечение на автора си към по-възрастна жена, книгата разказва за живота на Фредерик Моро, белязан завинаги от един женски поглед, който предначертава бъдещето му. „Ослепен от сиянието на очите ѝ“ Фредерик веднага се влюбва в обвързаната госпожа Арну. Решен да си осигури добро име и положение в обществото Моро прави планове, завързва нови познанства, но животът му остава в сянката на тази любов, а сърцето му неизменно го отвежда при любимата му.
 
В навечерието на революцията във Франция, Фредерик за пореден път не успява да завоюва сърцето на своята любима, а съдбата му прави резки обрати и поема по неочаквани пътища. Как се стича животът на младия Фредерик, белязан от нестихваща страст и невъзможна любов? Отвръща ли госпожа Арну на силните му и изпепеляващи чувства? Изводите, до които стига, поглеждайки към живота си от дистанцията на изминалото време, са силно изненадващи.
 
„Възпитание на чувствата“ е роман за объркващата сила на човешката емоционалност. История за голямата любов и неизбежната революция. На какво ни учи срещата с любовта и страстта, с привързаността и разочарованието, приятелството и предателството, лоялността и непочтеността, възхищението и презрението? На какво дължим развитието на живота си – на нашите собствени решения, на съдбата или е чист късмет?
 
Превод от френски: Пенка Пройкова
Художник: Фиделия Косева
Обем: 576 с.
Цена: 17,99 лв.

За автора

Гюстав Флобер е роден през 1821 година в Руан, в семейството на заможен лекар. Един от водещите представители на френския реализъм, той е известен с перфекционизма си.

Базиран върху собствено младежко увлечение към по-възрастна жена, романът „Възпитание на чувствата“ неколкократно е описван от своя автор като „моралната история на мъжете от моето поколение“. Тринайсет години след триумфалната поява на „Мадам Бовари“ книгата изпълнява желанието на Флобер, а именно: да разкаже за любовта и страстта такива, каквито често ги срещаме – пасивни. Тази история обаче дълго живее в сянката на великата Ема Бовари и до днес чака своето заслужено пълно признание.

Сподели в: