„Парижката Света Богородица” от Виктор Юго

Под номер 70 в поредицата „Златни детски книги”, малчуганите ще открият един от шедьоврите на френската литература – „Парижката Света Богородица”.
Сюжетът е добре познат. Книгата започва с пристигането на красивата Есмералда в Париж, където се надява да открие майка си. Момичето обаче се влюбва в капитан Феб дьо Шатопер, който не след дълго е намерен мъртъв, а тя е обвинена в убийство, в действителност извършено от свещеника Клод Фроло. Макар да изпитва силна, дори гибелна любов към красавицата свещеникът не се поколебава да я предаде. Спасява в Квазимодо – гърбавият звънар на катедралата „Света Богородица”. Постепенно Есмералда разбира, че зад уродливата му външност се крие добро сърце, преизпълнено с обич към нея.
Томчето е специално предназначено за деца, но текстът не е съкратен.

Виктор Юго (1802 – 1885) е френски поет, писател и драматург, член на Френската академия. Прекарва детството си в Париж. Като ученик в пансиона “Кордие” започва да пише стихове и решава да се занимава с литература. Когато е на 19 години, излиза първата му стихосбирка, за която крал Луи XVIII му отпуска годишна пенсия от 1000 франка. Юго е написал множество стихотворения, 9 романа, 12 пиеси и многобройни публицистични произведения. Световна слава добиват произведенията му „Клетниците” (№ 45 от поредицата „Златни детски книги”) и „Парижката Света Богородица”. Занимавал се е също с рисуване, като броят на картините му надвишава 1400.

„Парижката Света Богородица”, 592 с., цена: 14.99 лв.

Сподели в: