Паоло Джордано представя "Самотата на простите числа" в София

За първи път в България любителите на съвременната италианска литература ще имат уникалната възможност да присъстват на представянето на българското издание на „Самотата на простите числа” от самия автор – Паоло Джордано. Събитието ще се състои на 16 юни от 18.00 часа в Дома на киното в София. Презентацията ще бъде последвана от прожекция на едноименния филм, заснет по романа, а след това авторът ще раздава автографи на закупените от неговите почитатели книги. Събитието се организира от Италианския културен институт в София съвместно с Дома на киното и Издателство Колибри в рамките на Италианския Фестивал.

Първа книга на Паоло Джордано става бестселър в Италия за 2008 и получава многобройни литературни признания, между които и наградите Стрега и Кампиело за първа творба. Това е историята за живота на Аличе и този на Матия, които минават през болезнени събития от детството, младостта и светът на възрастните. Книгата е преведена, или в процес на превод, на повече от 30 езика.

Филмът по романа е режисиран през 2010 от Саверио Костанцо, който е и сценарист заедно със самия Паоло Джордано. Въпреки многобройните разлики между книгата и филма, лентата се явява като интересен прочит на бестселъра на Джордано в категория ужаси.  

Сподели в: