Паоло Вивиан подрежда инсталацията "Градина на паметта"

На 16 юли, в СБХ на ул. "Шипка" 6, ет. 3, италианският художник Паоло Вивиан ще покаже въображаема градина на паметтаHORTUS MEMORIAE и ще подкани зрителя да разгадае кодът на изложбата. Изложбата ще бъде отворена за публика до 31 юли, от 11 до 19 ч. като неделя и понеделник са почивни дни.
 
Художникът разкрива многообразието на формите на колективното съзнание в процесите на обединение на Европа като изследва човешките взаимоотношения и метаморфозите на колективния опит в сегашно време. Той поставя акцент върху човека и неговата способност за различаване и запомняне.  За да подреди този артистичен своеобразен пъзел от своите символи и семиотични системи  Паоло Вивиан трансформира мнемоничните  принципи  на Hortus Memoriae. Художникът се заиграва  с концепциите, променя местата на представите и увлича посетителите в лично пътешествие, като използва техники на асоциативното мислене , познати ни от древните метафизични трактати и от съвременната херменевтика. Известният прийом за запомняне на огромно количество информация,  разкрит ни от Джордано Бруно в изследването  му „Изкуството на паметта” е използван в изложбата на Вивиан, като  скритото „сърце” на проекта и ключ към фантазната градина. В неговото "сливане на хоризонтите" човешката памет има лаконична форма и вертикална посока. Материя, цветове, думи и цифри участват в интелектуалната игра. Художникът предизвиква посетителите да влязат без предразсъдъци, да намерят паролата към изложбата и да създадат своя персонална градина на паметта.

В началото на пътешествието е положена алюзията с голямото европейското семейство  и съответните мултикултурни наслагванията и миксове на глобализация и миграция. Синтез на колективният опит  в този проект намира израз в творческа  интерпретация на любовта, на връзката с природата и на духовното усъвършенстване.

Културните архетипи, мутацията на мита и табуто в градината на Вивиан са тотеми и менхири на спомена. Баркод на модерността  е диалога между поколенията и ежедневните човешките контакти .  
 
Изложбата HORTUS MEMORIAE в София се реализира с подкрепата на Италианския Културен институт – София и Съюз на българските художници. Представянето е под патронажа на Община-Варна, фонд „Култура”,програма „Варна 2019”. Партньори на проекта са галерия Графит, фондация „Рая Георгиева”, застрахователна компания „Армеец”, Девня Цимент, България Еър,  Дитер хотел/ресторант. Илюстрован каталог придружава представянето, включващ  текстове на Анна Амендоладжине, директор на Италиански Културен Институт – София и Дора Дончева, куратор на проекта.

За автора:
Паоло Вивиан (1962, Тренто, Италия) работи в областта на скулптурата, инсталацията  и пърформанса. Негови творби са били представяни в програмата на Вилнюс – Европейска столица на културата през 2009, в честването на 100-ната от създаването на град Диферданж в Люксемберг, в  кураторските проекти „Ъгълът на героите” , Будапеща,  ”Art&Nature”, Холандия под патронажа на холандската кралица, в проекта  „Митологии на дървото” в Италия, Off-On проект в  Хамбург, Международно биенале на визуалните изкуство, Exi(s)t-във Варна, галерия „Актус Магнус”, Вилнюс  и др. Реализирал е над десет  самостоятелни изложби  в частни галерии и културни институции в Италия  и чужбина, между които Палацо Дукале, Генова , Палацо Либера ,Лагарина ,  Културен институт ,Бернстол, Италия, галерия Артстудио, Равена, галерия Ларавелина, Ферара,  Августинско абатство в Болцано и др. Негови монументални творби са част от обществени колекции в Natuurkunst, Дренте (Холандия); Italian culture institutе, Берген (Норвегия); парк Gerlache, Differdange (Люксембург); парк Тре castagni, Pergine Valsugana (Италия), Форст, Германия, Рабка -Здрой, Полша, KunstForum, Stubenberg (Австрия), Фондация "Камий Клодел", Ла Брез (Франция) и др . Арт директор и куратор  на международни проекти по съвременна скулптура в Италия, основател  на международна арт мрежа sKulturclub. Живее и работи в Палу дел Фесина, Трентино, Италия. За неговото изкуство са писали историците на изкуството – Маурицио Скудиеро, Фиоренцо Дегаспери, Масимо Томазини, проф.Ренцо Франческоти, проф.Марио Косали, Джорджо Фугаци и др.
 

 Прочети още:
Паоло Вивиан: Възползвам се от миналото, за да проектирам бъдещето, живеейки в моето сега

Сподели в: