Панорама на съвременното японско кино във Варна

Панорама на съвременното японско кино ще бъде представена в Учебното кино на НАТФИЗ, ул. «Г. Раковски» 114, от 4-ти до 10-ти ноември в рамките на 22-те Дни на японската култура в България.

Филмите, които могат да бъдат видени, представят една далечна и екзотична култура, която обаче носи в себе си реализъм и кара европейския зрител да се потопи в нея, сякаш винаги я е познавал.

Програмата:

Петък, 4 ноември, 18.30 часа: Мъжът, който причини буря
Филмът е една от най-известните ленти с участието на Юджиро Ишибара,
който е сред водещите фигури в историята на японското кино.

Събота, 5 ноември, 18.30 часа: Курортът Акицу
На фона на красивите пейзажи през различните сезони в Япония филмът рисува романтичната, но тъжна история на любовните трепети на двама души, преживели войната.

Неделя, 6 ноември, 18.30 часа: Червена носна кърпичка
За да спаси свой колега, един полицейски инспектор застрелва заподозрян в престъпление, след което напуска поста си и става черноработник. В екшъна участват Юджиро Ишибара и Рурико Асаока.

Понеделник, 7 ноември, 18.30 часа: Балада за Нараяма
Филмът рисува човешките съдби пред лицето на смъртта в затънтено селце някъде в Шиншу. Създаден е по едноименната творба на Шичиро Фукудзава и е отличен с награда „Златна палма” на филмовия фестивал в Кан през 1983 г.

Вторник, 8 ноември, 18.30 часа: Всички ли го правите
Комедия на абсурда, изпълнена с неочаквани обрати, в която главен герой е мъж, обсебен от желанието за секс. Това е петият филм, който Китано режисира и първият, под който се подписва с артистичния си псевдоним Бийт Такеши. Освен режисьор Китано е и сценарист, редактор и изпълнител на една от ролите във филма.

Сряда, 9 ноември, 18.30 часа: Жестоко ченге
Филмът е режисьорският дебют на Такеши Китано. Филмът убедително разкрива празнотата в душата на полицая Адзума, който може да изрази себе си единствено чрез жестокост и насилие.

Четвъртък, 10 ноември, 18.30 часа: Точка на кипене
Това е вторият филм на Китано като режисьор. Той е доста своеобразен дори в сравнение с останалите му творби. Филмът печели специалната награда на Международния филмов фестивал в Торино.

Входът за прожекциите е свободен.

Сподели в: