"Панаир на младите" започва през октомври

Поредното второ издание на Панаира на младите започва през октомври, съобщиха от Младежкия театър.

Програма 1 – 6 октомври 2008 г.
01.10.2008 г. – 18.15 ч. – пред Младежки театър

X-tendo представя:
Пърформънс "Говорещият град"
Пърформънсът е дело на сдружение за градски изследвания със средствата на изкуствата X-tendo. X-tendo е експериментална група от артисти, които създават реалност по отношение на обекта на тяхното изследване. Идеята на пърформънса е да представи звуковата и поведенческата среда на града. Публиката ще види няколко характерни градски образа: бизнесдама, травестит, турист, малка ученичка. Всички те имат взаимоотношения на базата на характеристиката на образите си и с оглед звуковата среда на цялото, която задава динамиката на пърформънса.

01.10.2008 г. – 19.00 ч. – Камерна зала
Академия за телевизионни, филмови и интернет комуникации представя
"Без съмнение" – три едноактни пиеси от Жорж Фейдо
продуцент – Цвета Лозанова, режисура – Иван Ковачев, костюми Михаела Генова, участват: Ивайло Захариев, Деа Николаева, Харитина Агопян.
Френският драматург Жорж Фейдо (1862-1921) е известен с множеството си комедии. Както обикновено, критиците приживе отминават творбите му, смятайки ги за несериозни. Затова по-късно го определят като "БАХ на фарса". Пиесите му са обявени за предшественици на сюрреалистичния театър, на театъра "дада" и на театъра на абсурда. "Без съмнение" включва първите две цялостни пиеси на Фейдо. "През прозореца" е написана, когато драматургът е бил на 20 години, "Любов и пиано" (1893г.) е първата му професионално поставена пиеса, а в третата пиеса "Нашият годеник" – историята се върти около млада вдовица, която се надява на предложение за брак.

01.10.2008 г. – 20.00 ч. – пред  Камерна зала
Откриване на фотоизложбата "Надписъ" от Йосиф Аструков
 
02.10.2008 г. – 19.00 ч. – Камерна зала
Национална академия за театрално и филмово изкуство представя
"Смъртта и дяволът" от Франк Ведекинд
Режисьор – Петър Денчев, участват: Гергана Плетньова, Бойко Кръстанов, Лиляна Шомова, Ивайло Драгиев.
Една жена чака за среща в публичен дом, където трябва да се намира нейната 17-годишна прислужница – проститутка. Вместо момичето на срещата пристига собственикът на публичния дом, който разбива представите на своята гостенка за любовта, брака и собственото й съществуване. Не след дълго тя разкрива привличането си към "сводника" и го моли да се ожени за нея. В хода на действието персонажите се сблъскват с проститутката, нейния клиент, молби за насилие и смъртни копнежи. "Смъртта и дяволът" е елегантна история за изкушението и обвинението в живота, тъкмо преди да е приключил.

03.10.2008 г.– 19.00 ч. – Камерна зала

Национална академия за театрално и филмово изкуство представя
"Антигона" от Софокъл
Режисьор – проф. Надежда Сейкова, говорен педагог – доц. Диана Борисова, вокален педагог – доц. Данко Йорданов, хореограф – доц. Петя Стоилова, участват: Анелия Луцинова, Йоана Варбичкова, Димитър Димитров, Георги Асенов, Велизар Величков, Алфидин Ахмедов, Любен Кънев, Елена Бърдарска, Рая Белева, Силвия Станоева, Веселин Стоянов, Иваил Симеонов.
Проектът "Антигона" осъществява връзката между театралните поколения в преосмисляне на класиката – негов ръководител е един от театралните доайени – проф. Надежда Сейкова. Спектакълът "Антигона" се опитва да разруши представите на модерния човек за себеизява в наложени клишета и да обърне погледа му към непреходните човешки и културни ценности. Със средствата на живия театър, музиката, танца младият зрител може да напусне клишетата на медиите, Интернет и телевизионния модел на поп-културата. Така се провокира у младата публика формиране на собствен свят на въображение, рефлекс и лична позиция.
 
04.10.2008 г. – 19.00 ч. – Камерна зала
Авторско кино на Свилен Димитров, Чавдар Чернев и Йосиф Аструков

Свилен Димитров представя:
"Въздушен ас" – анимация
Има три необходими неща да полетиш: МЕЧТА, УПОРСТВО, и да бъдеш ЖАБА!
"Мотивация" – анимация
История за това как семейството може да бъде главната причина, за да си вършиш добре работата.
"Дълга разходка" – анимация
Историята на един червей или история на света?

Чавдар Чернев представя:
"Клаустрофобия"
Режисьор – Чавдар Чернев, оператор – Анна Андреева, монтаж – Бобев, участват: Росица Дичева и Златко Митрески.
Момиче и момче пътуват в асансьора на представите и очакванията си. Но къде отиват. Нагоре? Или надолу?
"Като на игра"
Режисьор и монтаж – Чавдар Чернев, оператор – Анна Андреева, участват: Нели Горанова, Александър Марков, Калоян Раковски, Борислав Тонев, Петър Прокопиев.
Колко невинна може да бъде една война?
"През"
Режисьор и монтаж – Чавдар Чернев, оператор – Анна Андреева.
Да пуснем поне един кошмар през прозореца.

Йосиф Аструков представя:
"Ние"
Сценарий и режисура – Йосиф Аструков, глас – Лин Люцканова.
Кратък документален филм, показващ невероятните претворения, които могат да се случат на едно автобусче от граския столичен транспорт. Филмът се занимава с темата за "побългаряването" на всичко около нас, а въпросният автобус е само една малка илюстрация на всекидневието ни.
"Jam Session"
Оператор и режисьор – Йосиф Аструков, тонрежисьор – Цветомир Христов.
Документален филм за провеждането на Jam Session за танцьори, музиканти и актьори. Филмът проследява етапите от провеждането на един Jam Session, репетициите на танцьорите и самото представление на фона на техните проблеми, желания и борба за реализация в изкуството на съвременния танц и импровизация.

05.10.2008 г. – 19.00 ч. – Камерна зала
Авторско кино на Къци Вапцаров, Нешка Караджинска, Академия за телевизионни, филмови и интернет комуникации и Кино група "Чудак"

Къци Вапцаров представя:
"Добре дошли на земята"
Режисьор и сценарист – Къци Вапцаров, монтаж – Къци Вапцаров и Петър Хамамджиев, звук – Иван Тончев, оператор – Къци Вапцаров, с участието на Христо Терзиев, София Бобчева, Светослав Ганчев.
Един човек напуска света след смъртта си, но попада на атрактивна служителка от отвъдното, която го успокоява, че нищо страшно не се е случило и дори решава да му устрои изпитание, чрез което да провери вярата и отношението му към отвъдното. Резултатът от теста – завръщане на земята. Главният герой прави избор да живее в определена държава и да приеме съответна нова професия. Естествено, нашият герой трябва да направи избор и на новите си родители. Накратко – животът продължава…

Нешка Караджинска представя:
"Има ли смисъл, като няма значение!И.М.Е. в контекста на едно събитие"
Сценарист и режисьор – Нешка Караджинска, с участието на Елена Колева – Иванова, Иво Димчев, Мила Милева, монтаж – Яна Славчева, асистент режисьор – Боряна Хаджиминчева, оператор – Кирил Киров, Нешка Караджинска и Боряна Хаджиминчева, музика – Ambient Anarchist. Филмът е реализиран със съдействието на НБУ.
Документален филм за младия творец и пърформънса.

Академия за телевизионни, филмови и интернет комуникации представя:
"Първи стъпки от новия живот"
Режисьор – Цветелин Цветанов.
Светът за малкия човек се разшири. И в него той усети, че не винаги е топло и спокойно… Малкият човек може да трепери, може да е гладен, може да е раздразнен от всичко, дори и от тези, които отдават силите си, за да му угодят. А те – горките роднини, треперят повече от малкия човек, защото не знаят как да общуват с него. Тепърва започват безсънните дни и нощи над  бебешкото легло. Мигове, които след години майка и татко ще осъзнаят колко сладки са били.

Кино група "Чудак" представя:
"Носителят на светлината"
Сценарист и режисьор – Катерина Борисова, оператор – Елина Тодорова, Георги Хаджиев, Катерина Борисова, Радослав Карапетков и др. Музика – Христо Манолов, с участието на Христо Манолов, Елина Тодорова, Цветан Апостолов, Катерина Борисова и др.
В приказен свят се случват съвсем не приказни неща. Един мъж жадува за безсмъртие и власт над света, налагайки своята представа за реалност с цената на всички средства. Името му е Нораус, а неговият едничък шанс да постигне мечтите си е Носителят на светлина…

06.10.2008 г. – 19.00 ч. – Камерна зала 

Театър "Окаста" представя:
"Орфей и Евридика" – кабаретен спектакъл
Текст – Димо Димов и проф. Александър Илиев, режисьор – проф. Александър Илиев, костюми и сценография – Тихомир Витков, оригинална музика – К. В. Глук и Васил Генов, с участието на Галин Михайлов, Елена Василова, Ангелова, Ива Чолакова, Оник Саркисов, Виктория Заимова, Йоана Йорданова, Ивета Георгиева, Дина Андреева, Мариян Грозданов, Кирил Трайковски, Петър Батолийски.
Великият Орфей, който с музиката си укротявал диви зверове и карал ветровете да спрат да духат, се влюбил в Евридика. Забравил да привнася жертви на своя бог Дионисий и той го наказал, като убил неговата любима. Безграничната любов на Орфей го принудила да слезе в мрачното царство на сенките и да измоли от боговете да върнат Евридика на земята…
Въпреки сериозната тема представлението е изградено с чувство за хумор върху принципа на импровизацията и кабарето, където актьорите говорят, пеят и танцуват. Зрителят може да се потопи почти в дискотечна атмосфера с танците на Таня Жоакимсман под вещото ръководство на режисьора проф. Александър Илиев. Младостта, красотата и ентусиазмът на изпълнителите ще ви накарат да съприживеете една феерия от образи, звук и светлина, която ще запомните за дълго!
 
Организаторите  си запазват правото за промени в програмата!
 
 

Сподели в: