Паметник на Еранос Ераносян откриха в Каварна

Паметник на Еранос Ераносян – предупредил каварненци за нападението на башибозука по време на Руско-турската освободителна война и загинал в отбраната на Каварна, бе открит днес в крайморския град. Официални гости на събитието бяха Анатолий Щелкунов – генерален консул на Русия във Варна, Асен Ташев – председател на дружеството за приятелство с народите от ОНД във Варна, Артак Казарян – председател на арменската общност във Варна и други.

“Паметникът символизира единството и любовта към свободата на нашите три народа – българския, руския и арменския”, каза генералният консул на Русия във Варна Анатолий Щелкунов. Той изрази надежда, че благодарение на Цонко Цонев и всички общински съветници от Каварна ще бъде даден един добър пример на други градове и цяла Европа. “Толерантността – това е едно велико чувство, с което се отличават българите”, изтъкна Анатолий Щелкунов.

“Ние продължаваме традицията да почитаме паметта на героите си. Това е наша диря в историята, която се стремим да съхраним”, каза кметът на общината Цонко Цонев. Паметникът на Еранос Ераносян е дело на арменската общност и е дарение за общината. Той се намира на едноименната улица в града и е поставен във връзка с честване на 130-годишнината от Руско-турската освободителна война.

Сподели в: