Падение на невинността – в "Пластилин"

234-та премиера в Сатиричния театър "Алеко Константинов" е "Пластилин" от Василий Сигарев. Спектакълът ще бъде представен на 19 ноември на сцена "Методи Андонов". Превод – Майя Праматарова. Постановка – Марий Росен. Сценография – Анна Кирилова. Музика – Константин Тимошенко. Участват – Пламен Великов, Александра Василева, Анастасия Панайотова, Жанет Иванова, Цветомира Даскалова, Благовест Благоев, Цвятко Ценов, Явор Борисов.

Ето какво споделя Марий Росен: "Това е един текст прозрение. Прозираш през него. Не че историята е непозната, но е разказана някак понятно и близко, понякога толкова близко, че ти иде да си затвориш очите.

Не съм броил персонажите, но са толкова много, че предварително се отказвам да се захвана с това. Едно множество от персонажи и един Максим, в който те се отразяват.

Както откриха сами актьорите на една репетиция – май ние сме пластилина. А зад това заглавие на текста се е скрило едно друго. Авторът го е нарекъл "Падение на невинността”, а неговият учител в драмописането го е прекръстил на "Пластилин”. В крайна сметка имаме един Пластилин, едно Падение и една Невинност. И тъй като, нали, не бива да осъждаме, то поне можем да гледаме с широко отворени очи… както гледат децата … когато слушат приказка по телефона…".

Първото представяне на "Пластилин” пред публика е през юни 2000 година на Фестивала на младата драматургия в Любимовка. Режисьор е Кирил Серебреников. До края на 2000 година пиесата печели литературните награди "Антибукър” (номинация "Три сестри”) и "Дебют” (номинация "Драматургия”). Следват наградите "Еврика” и "Нов стил” през 2002 г.

За "Пластилин” Василий Сигарев получава и престижната британска театрална награда "Evening Standard” 2002
. При връчването на наградата в размер от 45 000 евро Том Стопард заявява: "Ако Достоевски живееше в ХХI век, непременно щеше да напише "Пластилин”".

Василий Сигарев
е роден 1977 година в град Верхняя Салда, Свердловска област. Учи в Нижнетагилския педагогически институт до трети курс, след което постъпва в Екатеринбургския театрален институт в класа по драматургия на Николай Коляда и още преди да е навършил 25 се радва на шеметна кариера като драматург.

Възхваляван като "гордостта на Урал”, "еталон за нова руска драматургия” и "най-екзотичният автор, властващ по Западната театрална сцена”, Сигарев е известен от Москва до Лондон. Негови пиеси са поставяни в московските "Център за драматургия и режисура”, Театър "При Никитските врати”, Театър "Гогол”, МХАТ "Чехов”, лондонския Royal Court, хамбургския Schauspielhaus и по сцените на десетки руски градове. Превеждан е на английски, немски, френски, полски, сръбски, фински, датски, шведски, чешки, холандски.

До момента Сигарев е автор на 15 пиеси, между които най-известни са "Пластилин", "Черно мляко", "Детектор на лъжата", "Божиите кравички се връщат на Земята", "Руско тото", "Фантомни болки", "Парфюмеристът".

Сподели в: