Павлин Маринов с изложба в Пловдив

15 години след Казабланка Павлин Маринов с изложба в Пловдив
Художникът подреди живопис и пластика за 50-годишния си юбилей в АРТ МОЛ ГАЛЕРИЯ

Нетрадиционен подарък направи за себе си и почитателите си пловдивският творец Павлин Маринов. По случай предстоящия си 50-годишен юбилей художникът подреди самостоятелна изложба в АРТ МОЛ ГАЛЕРИЯ – Пловдив. Последната самостоятелна изява на Маринов е била преди 15 години в Казабланка, Мароко. След това той е участвал епизодично само в общи художествени изложби.

„Една различна експозиция могат да видят ценителите на изобразителното изкуство”, подчерта при откриването вчера, 16 ноември, Димитър Чонов, председател на Дружеството на пловдивските художници. „Павлин Маринов твори в различни жанрове – живопис и скулптура, и винаги търси различното, творбите му имат много мощно излъчване, много цвят и динамика. Аз като скулптор най-много се впечатлих от пластиките. Съчетанието между метал и камък е уникално”, не спести добри думи за колегата си Чонов.

Павлин Маринов основно се занимава с дизайн – интериор и екстериор на заведения. Преди години той работи в архитектурно студио в Казабланка и след завръщането си в България продължава в тази насока с група съмишленици. Негова идея и реализация е дизайнът на 6-те ресторанта от веригата „Веселото село”, например. Напоследък създава интериорни решения за битови заведения, защото именно те са най-търсените от чужденците, смята Павлин Маринов.

„Изкуството винаги е съпътствало жизнения ми път. Сигурен съм, че един ден ще отделя цялото си внимание на него”, категоричен е авторът, който е член на Дружеството на пловдивските художници. Да рисува живопис и да извайва пластики е хоби за Маринов. Той влага цялата си душа при създаването на творбите, без да търси
комерсиалност, тъй като основната му дейност е друга.

„Когато не харесам това, което съм направил, направо го унищожавам, не пазя недолюбвани произведения”, разкрива художникът. За самостоятелната си изложба той рисувал повече от 3 месеца.

70 процента от 60-те творби, изложени в елегантния салон на мол „Галерия Пловдив”, са нови, не показвани до сега. Те си личат отдалеч – картините са по-колоритни, с повече цвят, по-живи.

„От пластиките любима ми е „Момиче”, последната, която създадох от неръждаема стомана и камък”, признава творецът. Той е носител на две международни награди за плакат urban естетика.

Самостоятелната изложба на Павлин Маринов, осъществена със съдействието на Дружеството на пловдивските художници и фирма „Сиенит”, в елегантния салон, разположен на 2-ия етаж /зад стената за катерене/ в мол „Галерия Пловдив” ще продължи до 15 декември.

Сподели в: