Павел Веснаков отнесе 70 000 евро за новия си късометражен филм

14-ото издание на фестивала за Източноевропейско кино във Висбаден завърши с голямо признание за таланта на младите български кинематографисти.

За последна година немската фондация „Робърт Бош” раздаде своите награди за анимационен, документален и игрален късометражен филм. В последната категория, при извънредна конкуренция, две копродукции между България и Германия концентрираха вниманието на международното жури.

Късометражният проект на Павел Веснаков „Фолксвагенът на Зевс” (Zeus Volkswagen) спечели голямата награда в категорията и се сдоби заслужено с финансиране от 70 000 евро. Проектът спечели журито с „богатството на историята, в която се преплитат темите за живота и смъртта, изкуплението, прошката и жертвоприношението в едно мултикултурно и етническо общество, по много зрял, драматично-комедиен начин, с висок артистичен и зрителски потенциал. По филма е работил изключителен екип от български и германски кинематографисти – със силна вяра и мотивация за творчество.”

Проектът за 15-минутен филмДа надебелееш здравословно” (Getting Fat in a Healthy Way) на Кеворк Асланян спечели Special Mention с извънредната си иновативност, хумор и мотивираност на целия екип.

Сподели в: