Очакваме ново издание на фестивала Западен парк през лятото

Разнородните реакции на публиката са типични за художествени изяви в публично пространство, коментира кураторът Галина Димитрова-Димова

Как оценявате първото издание на фестивала „Западен парк”? Успя ли да предизвика интереса, който очаквахте?Пилотното издание се получи много добре – въпреки зимния сезон повечето проекти успяха да се реализират. Част от целевата ни аудитория – живеещите в околните на парка райони, успяха да научат за фестивала поради интерактивния характер на проявите му. Кое беше най-успешното от фестивала и защо, според вас, точно то предизвика този интерес в публиката?Акциите и инсталациите в метрото – просто там се хващаше активният човекопоток. От тях мисля, че акцията със създаването на керамичното пано "Мисли – цветове – форми", както и театралната завеса от "В главната роля" бяха най-успешните проекти, тъй като боравеха с познати на пъбликата медии и инструменти – керамика-мозайка в първия, и театър и сцена във втория. Фестивалът имаше за цел да приближи съвременното изкуство до ежедневния живот на обикновените хора. Как го възприеха те? Успя ли да докосне повече хора?Да, определено много хора имаха възможността да се срещат с различни прояви на съвременното изкуство. Сред тях имаше различни реакции – от незаинтересованост и игнориране през спиране, запитване до активно включване и съучастие – всички те типични за художествени изяви в публично пространство. Това, което ни радва, е, че имаше позитивно натрупване в реакцията на публиката. Ако първите дни на акцииите те подминаваха, то в следващите дни вече се осмеляваха да надникнат и да опитат да разберат какво се случва. Имахте ли някаква идея или събитие, които не успяхте да реализирате тази година? Една част от проектите, които бяха селектирани за първото издание, се отложиха за следващата година, тъй като не можаха да се проведат заради зимния сезон. В крайна сметка останаха 15 проекта, които успяхме да реализираме. Второто издание на фестивала ще бъде ли по-различно и с какво от проведеното през тази година?Да, определено ще бъде много по-различно. Надяваме се да успеем да проведем фестивала в средата на юни. Така голяма част от събитията ще могат да се проведат в Западния парк, който да промени облика си и да привлече по-многоборойна публика. Така че второто издание на фестивала би трябвало да бъде лятно и на открито с много събития в парка.

Фестивал за изкуства на открито в Западен парк е нов фестивал, създаден в рамките на проект на Столична община: "Фестивали за изкуство в публичното пространство: SOFIA CONTEMPORARY и Фестивал на открито в Западен парк". Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Фестивалът се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г.

Сподели в: