„Оцеола” от Майн Рид

Почти 70, но не съвсем са книжките от поредицата „Златни детски книги” на КК Труд. Под номер 69 ще откриете един класически роман за индианци на Майн Рид„Оцеола”. За феновете на големия американски писател заглавието е добре познато, за тези, които не са чели книжката, сега е момента.
Войната между Севера и Юга, започнала през 1861 г. дава надежди на индианците за свобода. Тази идея е подкрепяна и от не малък брой американци, към които принадели и самият Майн Рид. Разчитайки на това, че победата на Севера над Юга ще им осигури равноправие, не малко индианци се включили във войната. Надеждите им обаче останали напразни.
Този роман отразява, именно, това – борбата на народите на Америка срещу колонизаторите и завоевателите.
Майн Рид (1818 – 1883) е роден в Северна Ирландия, но по произход е шотландец. Учи в Кралското академично училище в Белфаст. Жаден за приключения, през 1839 г. тръгва за Америка. В Ню Орлиънс работи като чиновник, но напуска, щом разбира, че фирмата търгува с роби. През 1842 г. пристига в Питсбърг, където пише проза и поезия за „Морнинг Кроникъл”. Участва в Американско-мексиканската война 1846 г. Ранен е по време на Битката при Чапултапек. През 1849 г. пише първата си книга – „Живот на война”. Следват романите „Ловци на скалпове”,  „Белият вожд”, „Квартеронката”, „Оцеола” „Ямайски марони”, „Конникът без глава” и др. Всяка година в навечерието на Коледа излиза поредната му повест за деца, подписана с „Капитан Майн Рид”.

Оцеола, 504 с., цена: 14.99 лв.

Сподели в: