„Оцвети ми лято” – благотворителна прожекция и концерт

Нd 26 юни, четвъртък, от 20.00 ч. в Дома на киното ще се проведе благотворителна прожекция на филма "Ром Кихот". Билети-дарение на стойност 10 лв. могат да бъдат закупени на касата на Дом на киното и в Dada Cultural Bar.

Една идея става реалност вече шест години – „Училище по изкуства за деца лишени от родителски грижи“. Участници в нея са децата от ДДЛРГ „Христо Райков“, гр. Габрово. Организатор е Сдружение „МЕДИУМ – лаборатория за култура и образование”, а екипът от български и чуждестранни доброволци-учители е постоянен през всички години. В изданията на лятното училище се провеждат работилници, уроци и обучения в областта на изобразителното и приложното изкуство, театъра, музиката, цирковото
изкуство, фолклора. Децата от дома стават актьори, художници, сценографи, скулптори, танцьори, певци и музиканти.

Практиката показва, че в България усилията за подпомагане на деца в риск, са насочени към материалното им подпомагане, и почти липсват проекти, стимулиращи духовните ценности у децата. Целта на лятното училище „Оцвети ми лято” е да работи в посока на компенсиране на този дисбаланс. Заниманията с изкуство формират по-богата култура, изграждат ценностна система и развиват творческото им мислене. Целта на инициативата "Летни училища по изкуства" е да подпомогне по-лесната
адаптация на децата към обществото като личности с по-добри морални и естетически качества, за което общуването с изкуството е изключително важно.

Средствата от кампанията „Оцвети ми лято 2014” ще направят възможно седмото издание на Училището по изкуства.

 Благотворителната вечер в Дома на киното включва:
– Прожекция на филма „Ром Кихот”  
– Концерт на експерименталната фолк група „Кайно йесно слонце”, „Лоши петли”, Нино и Жоро Гомес

За филма: „Ром Кихот“ – Поетичен разказ за безумието и мъдростта на една ромска махала

Режисьори: Нина Пехливанова, Петя Накова
Сценарист: Петя Накова
Изпълнителен продуцент: Нина Пехливанова
Оператор – Димитър Костов
В ролите – Валери Леков, Далила, Светла и Емо
България, 2013, Документален 62 мин.

Любопитна порода хора живее в ромската махала в гр. Кюстендил. Чрез наблюдение филмът проследява събитията в живота на четирима от тях (в период от една година). В циганския квартал има благоустроена част, в която живеят героите, и гето, а по средата е площад с магазини и кафенета. Между тях съществуват пародийни контрасти и неизбежни прилики.

Документалният филм „Ром Кихот” откри първото издание на фестивала за документално кино – Sofia Biting Docs. "Ром Кихот" даде старта и на Международния фестивал за документално кино MILLENIUM IDFF 2014, Брюксел.

Сподели в: