От 7 до 47-годишни рисуват заедно

В читалище „Добри Чинтулов”, София, на 20 май 2009 г. беше открита избожбата „Учебна рисунка” на възпитаниците на Майсторския клас на художника Никола Ангелаков.  Експозицията ще продължи до 20 юни. Авторите са от 7 до 47-годишни. Направленията в курса са много – живопис, графика, приложни изкуства, илюстрация, черно-бяло рисуване.

„Това е петата ни юбилейна изложба и тя съвпада с първите единадесет студенти, излезли от курса, които тази година защитават дипломните си работи. Не се учудвайте, че творбите не са подредени по възраст на авторите или по стилове – по същия начин те работят и в ателието. Малките рисуват с големите, големите с малките и резултатите са много добри. Седемгодишните играят, докато рисуват, малко по-големите учат азбуката на рисуването, а кандидат-гимназистите и кандидат-студентите работят върху своята реализация. Една част от курсистите отдавна са завършили висшето си образование, други учат специалности, нямащи нищо общо с изобразителното изкуство, трети дори не са професионални художници, но идват тук, за да се усъвършенстват.

Твърдя, че моите възпитаници са по-различни от другите деца, защото тук не се учат само да рисуват, но освен перспектива и цветознание, те се учат да бъдат хора. Отделям голямо внимание на общуването с учениците, защото винаги съм казвал, че образованието не е само колко е висок един връх и колко е дълга една река. А основнната му част се осъществява в процеса на общуване с преподавателя” – казва Никола Ангелаков.

 

Сподели в: