От 3 септември фестивалът на пясъчните скулптури е с вход свободен

От 3 септември до закриване на експозицията фестивалът на пясъчните скулптури в Бургас е с вход свободен. Всеки ценител на изкуството, който още не се е възползвал от възможността да разгледа вълшебния пясъчен град на морския бряг, ще има възможността да го направи във времето от 10.00 до 20.00 часа през всеки от дните на седмицата.

След 12 септември приказните фигури ще напуснат Бургас (това е евфемизъм – просто не ми дава сърце да напиша, че ще бъдат разрушени), за да се завърнат през 2009 година в следващото издание на фестивала.

За направата на скулптурите бяха използвани 2500 тона пясък. 16 талантливи ваятели от няколко държави работиха по изграждането им; сред тях – далечен потомък на Рубенс и донски казак. Майсторите на пясъчните скулптури, освен с любопитни подробности от биографията си, могат да се похвалят и с богата колекция от отличия във фестивали и шампионати по цял свят. В Бургас те накараха пясъка да приеме формата на русалка, октопод, фея, морско конче, раковини, египетски фараон и други реални и нереални същества.

Фестивалът на пясъчните скулптури, организиран от Община Бургас, е събитие без аналог в България. През това лято голяма част от неговите посетители бяха гости от чужбина. Общинската администрация се надява следващите издания на фестивала да водят все повече туристи в Бургас, от което печели целият град.

* * *

Започва фотоконкурс "Бургас през обектива"
Бургас разширява културната си програма

Сподели в: