От 1 до 6 дни – Дни на Световния театър в София

Осмото издание на „Световен театър в София” е част от Календара на културните събития на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

„Световен театър в София” е международна театрална платформа, благодарение на която от 2007 г. насам в столицата гостуват едни от най-важните имена в сценичните изкуства в Европа и света, представят се спектакли, част от репертоара на едни от най-престижните чуждестранни театри. Четирите представления, част от програмата на „Световен театър в София” тази година, ще могат да бъдат гледани за пръв път в столицата от 1 до 6 юни 2014 г. Всички спектакли са със субтитри на български и английски език.

Осмото издание на „Световен театър в София” се осъществява с подкрепата на Столичната община, Министерство на културата, Италиански културен институт в София, Полски културен институт в София, Фондация „Америка за България", Сдружение „Антракт", Театрална работилница „Сфумато”, Младежки театър „Николай Бинев”, Център за култура и дебат „Червената къща”.

Информация за спектаклите от програмата на “Световен театър в София” ще намерите на http://www.theatrefest-varna.org/Sofia/BGflash/index.html и http://worldtheatreinsofia.wordpress.com/

Чита ди Ебла – Форли, Италия – Метаморфозата – 1 юни 2014 г., Театрална работилница „Сфумато” – 19.00 ч.
Идея, осветление, режисура: Клаудио Анджелини

„Метаморфозата” е майсторски визуално-пластически спектакъл, вдъхновен от известната едноименна новела на Франц Кафка. Режисьорът Клаудио Анджелини съсредоточава темата за метаморфозата изцяло върху актьорското тяло, което го интересува като обект на непрекъснато изменение: „Ние, хората, сме тела в постоянна трансформация, в перманентен процес на изграждане и разлагане, един непрестанен поток от енергия…”.

Театър Нови – Познан, Полша – 12 разгневени мъже – 3 юни 2014 г., Младежки театър „Николай Бинев” – 19.00 ч.
от Реджиналд Роуз
Режисура: Радослав Ришчик

„Дванайсет разгневени мъже” е култов филм от 1957 г. на режисьора Сидни Лъмет по телевизионната драма на американския драматург Реджиналд Роуз. Екипът на познанската театралната постановка „Дванайсет разгневени мъже” създава спектакъл по същата пиеса, в който доброто и злото са обикновени средства за манипулация, а идеята за „кауза” е само желание да се постигне престиж или признание, а не да се разкрие истината. Тенденциозният език на заседателите като че ли служи не толкова за постигане на съгласие около обща идея, а за прикриване на лични травми, амбиции, комплекси и желания. Зрелищен и интелигентен спектакъл, който след премиерата си в Познан не спира да привлича внимание.

Словенски национален театър "Драма Любляна" – Бесният локомотив – 5 юни 2014 г., Младежки театър „Николай Бинев” – 19.00
От Станислав Игнаци Виткевич-Виткаци
Режисура: Йерней Лоренци

„Бесният локомотив” е от най-ярките пиеси на иконата на полския артистичен авангард Станислав Виткевич – Виткаци. Тя заплита абсурден и многозначителен сюжет: двама прочути престъпници – принц Трефалди и неговият помощник Травайак, се представят за машинист и пожарникар и отвличат един локомотив. Целта им е плашеща и странна – те искат с пълна скорост да го сблъскат в друг влак. Така, според тях, ще предизвикат истински божи съд или катаклизъм от космически мащаб и ще се докоснат до тайнството на съществуването и смъртта. След безброй премеждия, в крайна сметка вагоните не ги пренасят в отвъдно измерение, а в ръцете на властите. Написана през 1923 г. пиесата „Бесният локомотив” не спира да изправя предизвикателства пред всеки творчески екип, захванал се с нея – как да се покаже на сцената действие, което се развива върху препускащ влак; как да се „изиграе” един толкова експериментален и необичаен текст? Словенският режисьор Йерней Лоренци открива оригинален театрален ход, като изобразява влака посредством две пиана и създава запомнящо се и екстравагантно театрално кабаре.
НАГРАДИ: – най-добро представление и най-добра музика, връчена от международното жури на Театралния фестивал в Марибор; Награда на Съюза на артистите в Словения за актьорско майсторство на актьора Аляз Йованович.

Компания 'Neath our TREAD” – Балтимор, САЩ – Кадиш – 6 юни 2014 г., ЦКД „Червената къща” – 18.00 ч., 20.00 ч.
По романа на Имре Кертес
Продуцент и режисьор: Барбара Лансие
Моноспектакъл на Джейк Гудман

Оригинална сценична адаптация на романа „Кадиш за нероденото дете” от Нобеловия лауреат Имре Кертес

„Кадиш” е еврейска траурна молитва. В основата на представлението е романът „Кадиш за нероденото дете” от унгарския писател Имре Кертес. Представлението го превръща в трескав монолог. Той се случва като изследване на ритуала, загубата и непримиримия вътрешен конфликт на един оцелял от Аушвиц. Той тъгува по своето незаченато дете, повтаряйки като мантра, че отказва да създаде поколение в свят, в който са възможни ужаси като Холокоста. Разкрива се един откровен до крайност, дълбоко личен поток на съзнанието за невидените жертви на войната, политическата корупция, еврейската идентичност и хумористичната страна на живота. „Философски и шеговит текст, който ни кара да преосмислим представите си за Аушвиц.”
(Андреа Томпа, унгарски театрален критик)

Сподели в: